Normalt handler hitlister i ferie-sammenhæng om steder, man meget gerne må besøge, fordi de f.eks. er smukke, gæstfrie, sunde, sjove eller billige.
Man kan imidlertid også gå den modsatte vej og udpege destinationer, som man helst skal holde sig fra. Det kan så være af grunde som f.eks. over-turisme, risiko for ulykker, for hårdt slid på naturen eller for høje priser.
Det er lige præcist, hvad den amerikanske rejseportal Fodor’s har gjort. Den laver ganske enkelt en årlig ”no-go” liste, hvor også kendte feriemål optræder.
Den netop offentliggjorte anti-hitliste fra Fodor’s Travel ser således ud:
- Amsterdam i Holland
- Maui på Hawaii
- Venedig i Italien
- Antarktis med Sydpolen
- Normandiet i Frankrig
- Cornwall i England
- Thailand
- Lake Tahoe i Californien
Her er nogle af forklaringerne på rejseportalens anbefaling at blive væk fra de ellers så interessante feriemål:
Mangel på vand på Maui
Hvorfor Maui i Hawaii bliver frarådet, ses tydeligt i tv-nyhederne for tiden. Den ellers så farverige ø er hærget af voldsomme naturbrande.
Ifølge Fodor’s begyndte Mauis problemer dog længe før. Øen har nemlig manglet frisk drikkevand i lang tid, så de lokale myndigheder har måttet begrænse adgangen til vand for både indbyggere og turister.
Det er Mauis faste beboere naturligvis ikke tilfredse med. De vil hellere begrænse vandforbruget ved at indføre et stop for turister. Det kan nu komme helt af sig selv efter brandkatastrofen.
For mange turister i Venedig
At Venedig har et turist-problem, er der ikke meget nyt i. Den smukke gamle flydende by har knap 60.000 indbyggere, men dagligt over 80.000 besøgende i højsæsonen.
I mellemtiden har Venedig smidt de store krydstogtskibe væk fra byens centrum og planlægger at indføre en entré-afgift for alle én-dages turister.
Også Italiens populære Amalfi-kyst lider af over-turisme:
For at undgå kronisk forstoppede veje og gader har myndighederne indført et nummerplade-system. Biler med et lige endetal må kun køre langs Amalfi-kysten på dage med lige dato og tilsvarende for biler med ulige endetal.
Thailands sarte natur
Thailand er egentlig et stort land med masser af plads. Problemet er blot, at millioner af udenlandske turister propper sig sammen de samme steder.
Ud over hovedstaden Bangkok er det f.eks. den berømte Maya Beach i Phi Phi Leh eller Koh Tao. Begge er i dag hot-spots for turister.
Den, det går ud over, er for det meste Thailands smukke og sarte natur.
Under Corona pandemien, hvor turisterne blev væk, opdagede de thailandske myndigheder, at naturen kan heles hurtigt.
Derfor har Thailands turist-minister givet ordre til, at alle landets 155 nationalparker skal holdes lukket i mindst fire uger om året.
Thailand har desuden indført badeforbud, entré-billetter og adgangs-begrænsning på nogle af sine mest udsatte strande.
Stejle kyster i Normandiet
Det er ikke kun klima-ændringer, der sørger for erosion af de stejle kyster i Normandiet. Et voksende antal turister gør også deres del.
Franskmændene har bl.a. oplevet, at de mange turister tæt på skrænterne skaber livsfarlige jordskred.
Modsvaret ser man bl.a. i Calanque nationalparken ved Marseille, hvor gæster kun får adgang gennem en forhånds-booking. Desuden må højst 400 besøgende komme ind om dagen.
Bliv væk fra Cornwall
Briterne elsker selv sydkysten af deres største ø. Faktisk så meget, at Cornwalls infrastruktur slet ikke kan håndtere invasionen af turister.
Vejene er for små og p-pladserne for få. Desuden efterlader turisterne bjerge af affald, som gør det svært for faste indbyggere at overleve.
De engelske myndigheder har derfor udsendt en direkte anbefaling om at blive borte fra Cornwall.
Lake Tahoe i USA
Så langt er myndigheder ikke kommet endnu i Californien og Nevada, selvom de godt er klar over, at den smukke Lake Tahoe sø også trænger til beskyttelsen.
Bjergsøen har et ”menneske-problem” – for mange turister. Ti-tusinder af biler hvirvler støv og snavs op, der lægger sig som et filter over søens vand. Det er ikke længere turkis-blåt, men snarere gråbrunt.
Amsterdam i Holland
Den hollandske storby har samme udfordringer som Venedig. For mange besøgende. Hvert år besøger 17 millioner turister Amsterdam, hvilket er næsten lige så mange som hele Hollands befolkning.
Amsterdams indbyggere har sendt masser af klager til politikerne, der er begyndt at reagere på dem.
F.eks. skal de store krydstogtskibe flyttes væk fra Amsterdams centrum. Desuden skal en ”Perspective 2030” plan forsøge at fordele de mange turister bedre, så de besøger andre dele af landet.
Antarktis smuldrer
Det sneklædte kontinent er måske den del af verden, der er stærkest påvirkelig af klima-ændringer.
Senest har vi hørt, at tusinder af pingvin-unger er druknet, fordi isen under dem brækkede fra hinanden for første gang i tusinder af år.
Bedre er det ikke, at flere og flere turister tager på ekspeditions-krydstogter til Antarktis, advarer Fodor’s rejse-specialister.
Problemet er især, at de 100.000 årlige turister og nogle få hundrede forskere næsten alle befinder sig på den antarktiske halvø.
Den har i de senere år oplevet drastiske temperatur-stigninger og massedød blandt de dyr og fugle, som normalt lever der….
(Indledningsfoto til artiklen: Christian Lambert / Unsplash)
Skriv et svar