Det kan godt være, at man kalder Venedig for den byen på vandet – og at man svært kan færdes i byen uden at krydse kanaler med vand i. Men vand kan altså også blive for meget.
Det oplevede Venedig den 12. november, da hele byens historiske centrum blev oversvømmet.
I perioder lå vandet 187 centimeter over normalt niveau, og den slags var selv hårdt prøvede venezianere ikke forberedt på.
Højvandet har ikke kun kostet milliarder i reparationer af de gamle huse, gader og pladser. Den har også resulteret i et voldsomt fald i turister.
Især amerikanerne er blevet væk, fordi de troede, at vandet stod op til taget på hotellerne – og at Venedig ikke længere var sikker at besøge.
Byens turist-bureau fortæller, at det f.eks. har fået telefon opkald og emails fra amerikanere i stil med dette:
”Jeg har en søn på otte år og 1,30 meter i højden. Betyder højvandet, at han nu går under?”
Faktum er, at de fleste bygninger i Venedig har deres indgang en meter over normalt vande. Derfor skadede oversvømmelserne mestendels kun stue-etager og kældre.
Nu er alt tørret op, og restauranter og cafeer står gabende tomme. Venedig er derfor et godt sted at rejse til lige nu, hvis man vil slippe for at se turister overalt. Priserne er tilmed langt nede, fortæller turistbureauet.
Tilbage-gangen i turister er på 45 procent og dermed den værste i mange årtier. Faktisk er den mere katastrofal end i tiden efter 9/11 terror-angrebet i New York den 11. september 2001, hvor turismen fik et voldsomt dyk over det meste af verden.
Markus-kirken hårdt ramt
En af Venedigs største turist-attraktioner – Markus kirken med torvet af samme navn – blev særlig hårdt ramt af oversvømmelserne.
Det kan ikke rigtigt ses udefra, hvor cafeer med stole og borde står fremme som altid – og man kan færdes tørskoet overalt.
Men indeni i Markus-kirken er skaderne omfattende. De er usynlige for turisterne og ligger i sokler og i krypterne under den 923 år gamle bygning.
Desuden sørgede en mindre storm i forbindelse med oversvømmelserne for, at tusinder af teglsten fra kirkens tag blev revet løs og faldt ned på gader og pladser omkring den berømte bygning.
Alt i alt skal reparationerne af kirken koste 37 millioner kroner. Beløbet kan dog blive meget større, efterhånden som skjulte skader kommer frem i lyset hen ad vejen.
Da kirken blev bygget, anså man denne del af Venedig for at være sikker. Den lå højere end de årlige højvander.
Oversvømmelserne i november viser imidlertid, at ingen steder i Venedig er sikre mod vandet – og slet ikke, hvis verdenshavene stiger som følge af klima-ændringerne. For første gang i historien kom vandet således strømmende ind ad kirkens vinduer.
Det er i øvrigt ikke selve vandet, som er det farlige for Markus-kirken. Det er salt i vandet. Saltet trænger ind i kirkens murværk og ødelægger marmor, mosaikker osv.
Kirken rummer 130 forskellige typer marmor, og specialister har kunnet konstatere krystalliseret salt sive ud fra murene i op til 12 meters højde….
(Indledningsfoto til artiklen: Canmandawe / Unsplash)
Skriv et svar