Det er normalt ikke farligt at rejse til Kina. Kriminaliteten er lav sammenlignet med Vesten, og kinesere er generelt hjælpsomme overfor turister. Især unge vil gerne træne deres skole-engelsk på besøgende fra udlandet.
Selvfølgelig er der også områder af Kina, hvor man nok bør holde sig fra at rejse til. Et af dem er Hong Kong, hvor man skal holde sig langt fra de mange demonstrationer og uroligheder i gaderne.
Til gengæld kan det måske være mere farligt, hvis man bærer rundt på hemmeligheder på sin medbragte smartphone eller tablet.
Kina er specialist i overvågning af sine egne indbyggere. For eksempel sidder der hundreder af millioner kameraer overalt i det offentlige rum.
De fleste af dem kan genkende forbi-passerende på deres ansigter. Nogle af dem sågar på den måde, de går på.
Den teknologi kan kineserne naturligvis også bruge til at aflytte turister og forretningsfolk på besøg i det store land.
Hamburgs øverste data-beskytter Johannes Caspar advarer nu direkte om spionage-risiko ved rejser i Kina. Til den store tyske erhvervs-avs ”Handelsblatt” siger han i dag:
”Der er fare for integriteten af it-systemer overalt, hvor sikkerheds-myndigheder og efterretnings-tjenester ikke bliver kontrolleret af overordnede instanser. Det gælder både for private turister og mennesker, der rejser i Kina for deres firma eller offentlige arbejdsplads,” forklarer Johannes Caspar.
Data-specialisten fra Hamborg erkender, at man på nuværende tidspunkt ikke kender kinesiske whistle-blowers i klasse med Edward Snowden. Han afslørede tilbage i 2013 arbejds-metoderne i den amerikanske spionage-tjeneste NSA og dens britiske pendant GCHQ.
Omvendt mener Caspar, at man i særligt grad i Kina må gå ud fra, at private data er truet. Det gælder både på internet, i mobile netværk og på selve de elektroniske enheder, man har med på sin rejse.
I de senere år har også den nationale tyske myndighed for forfatnings-beskyttelse (BfV) advaret flere gange om spionage risikoen ved rejser i Kina. Senest var det i december.
De tyske sikkerheds-specialister råder således til, at man bruger taletids-kort på sin mobil, når man er i Kina. Lad ens egne normale SIM-kort blive hjemme.
Desuden bør både smartphone, tablet og laptop renses grundigt af en ekspert, når man kommer hjem – og før de bliver koblet på europæiske netværk igen. I nogle tilfælde er det måske endda bedst at kassere sine gadges, når man kommer hjem. Sørg for, at de bliver ødelagt effektivt.
Johannes Caspar er Hamborgs officielle befuldmægtige for data-sikkerhed og informations-frihed. Han er dermed den øverste data-beskytter i den tyske bystat….
(Indledningsfoto til artiklen: Gerd Altmann / Pixabay)
Skriv et svar