Jo tættere, vi kommer til den danske sommerferie – desto flere vil tilsyneladende bryde Udenrigs-ministeriets rejse-anbefalinger.
Det er da også korrekt, at der kun er tale om ”anbefalinger” og ”råd”. Regeringen siger ikke til danskerne, at det er forbudt at rejse på ferie til andre lande end Tyskland, Norge og Island.
Rejser folk ud, er det på eget ansvar. Regeringen kan f.eks. ikke garantere, at de pågældende kan blive hentet hjem hurtigt, hvis der skulle opstå problemer i udlandet.
I princippet skal danskere, der har været på rejse i ikke-godkendte lande gå i 14 dages karantæne, når de kommer hjem. Det gælder også for ture til Sverige, der jo ikke har lukket for danskere. Kun omvendt.
De regler holder ingen danskere sig til. Indtil videre. For nye informationer, der er dukket op via danske dagblade i dag, kan hurtigt ændre på den situation.,
Danske arbejdsgivere har nemlig ret til at sende ansatte hjem på 14 dages karantæne – og uden løn – hvis de opdager, at deres medarbejdere har holdt ferie i det ”forbudte” udland.
Arbejdsgivere har også ret til at spørge deres ansatte om, hvor de har tænkt sig at holde sommerferie. Er det ikke i et af de godkendte lande, kan medarbejderne tvinges til at blive væk fra arbejdspladsen i 14 dage efter hjemkomst.
Flere sønderjyske kommuner har offentliggjort i dag, at de vil håndhæve den praksis. Fagforbund har efterfølgende bekræftet, at det har de ret til.
Denne nye information er nok værd at tage med i sine ferie-overvejelser. Det samme er en grundig tjek på, om ens rejseforsikringer og det blå sygesikrings-kort dækker i de lande, man gerne vil rejse til på egen hånd.
Med hjælp fra rejsebureauer og charter-selskaber bliver det i hvert fald ikke. De følger udenrigs-ministeriets vejledninger og sender ikke kunder til andre lande end Danmark, Tyskland, Island og Norge. Desuden også Færøerne, som regeringen betragter som en del af det danske rigsfællesskab,
Den blå sygesikring dækker i EU – også selvom det er til et land, som Udenrigs-ministeriet råder fra at rejse til.
Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har ”dansk sikrede borgere ret til den behandling, der bliver nødvendigt under et midlertidigt ophold i en anden EU medlemsstat – på de vilkår der gælder for offentligt sikrede i opholdslandet.”
Det vil f.eks. sige, at man kun bliver sendt til et almindeligt offentligt hospital, når man bliver syg eller kommer ud for et uheld. På samme måde har en dansker kun ret til lægelig behandling på samme vilkår som det pågældende lands indbyggere.
Med andre ord dækker det blå kort ikke indlæggelse på private hospitaler eller klinikker. Det betaler heller ikke en hjemtransport til Danmark.
Her skal man have fat i sin private rejseforsikring, og den dækker bestemt ikke altid, hvis man tager til et land, som Udenrigs-ministeriet fraråder at rejse til.
Det er derfor vigtigt at tjekke sin rejseforsikring, inden man tager afsted. Både, når det gælder rejser til Tyrkiet og Fjernøsten – eller principielt bare til Sverige….
(Indledningsfoto til artiklen: ds 30 / Pixabay)
Skriv et svar