Når man rejser i Kina, må man regne med, at systemet holder øje med en – overalt. Intet andet land i verden har så mange overvågnings-kameraer hængende.
Kameraerne er der for sikkerhedens skyld og for at fange kriminelle – hævder den kinesiske regering. Og teknisk set er de imponerende: De kan ikke kun genkende mennesker på deres ansigterne, men også på den måde de går.
Turister har Kinas myndigheder ikke så meget på i deres databaser, men de får det hurtigt. Ifølge tre store internationale aviser lægger de kinesiske toldere nemlig overvågnings-apps på udenlandske besøgendes mobiltelefoner, når de passerer paskontrollen ved ankomsten til landet.
Installeringen sker trådløst og helt uden, at turisten opdager det. App’en vil også ligge usynligt på mobiltelefonen, men kan løbende rapportere til Kinas myndigheder, hvad turisten foretager sig, hvor han befinder sig – og hvem vedkommende er i kontakt med.
Ifølge Guardian fra England, New York Times fra USA og Süddeutsche Zeitung fra Tyskland er det kendt, at kineserne benytter app-tricket ved grænse-overgangene mellem Kirgistan og Xinjiang regionen. Det er et område af Kina, hvor myndighederne bekæmper den overvejende muslimske lokal-befolkning.
Også turister fra andre lande er blevet bedt om at aflevere deres mobil til tjek, når de passerede den pågældende grænse. Bagefter lå der en skjult app ved navn Feng Cai på deres Android telefon. Feng Cai betyder oversat bier, der indsamler honning.
Vestlige eksperter i cyber-sikkerhed har senere analyseret kinesernes fremgangsmåde og fortæller, at app’en kan gennemsøge mobiltelefonen for ”interessant” indhold, åbne og læse emails, sms, sociale medier, vurdere fotos, tjekke kontaktlister, GPS osv.
De kendte Feng Cai apps søger primært efter religiøst indhold. Lige fra indikationer for muslimsk ekstremisme, over gode råd til faste under Ramadan til musik fra det japanske heavy metal band Unholy Grave.
Indtil videre er Feng Cai app’en kun blevet fundet på Android telefoner, men det kan skyldes, at man endnu ikke har opdaget, hvor den gemmer sig på iPhones.
Turister med Apple mobiler har nemlig også oplevet ved den kinesiske grænse, at toldbetjente har taget deres iPhones med ind i et tilstødende lokale, hvor den er blevet skannet for sit indhold.
De tre aviser skriver, at den nye digitale praksis endnu ikke er set praktiseret i andre dele af Kina – for eksempel i lufthavne i landets store byer, hvor flertallet af europæiske turister kommer ind.
Aviserne spekulerer dog i, om grænsen mellem Hong Kong og Kina kunne blive næste sted. Lige i øjeblikket er den tidligere britiske kron-koloni præget af store demonstrationer mod det kinesiske styre.
New York Times advarer samtidig om, at det vil være nemt for Kina at rulle Feng Cai app’en ud til overalt, hvor udlændinge kommer ind i landet. Kina har jo vist, at landet har teknologien – og sikkert også viljen – til at gøre det.
Zinjiang regionen er en af Kinas mest urolige på grund af sine mange Uighur muslimer, som myndighederne bekæmper voldsomt. Her har et software-firma med speciale i ansigts-genkendelse for nylig afsløret, at det overvåger mere end 2,5 millioner mennesker….
Skriv et svar