Sikkerheden bliver udfordret, når stikkontakten sidder løst, når eltavlen har revner eller, når alt lyset slukker, fordi RCD’en (fejlstrøms-afbryderen) i eltavlen har registreret en fejl i elinstallationen.
Det er problemer, som Sikkerhedsstyrelsen ofte konstaterer ved kontrol af el-installationer på ældre danske hoteller og overnatningssteder.
I løbet af 2021 og 2022 har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret el-installationerne på i alt 344 overnatningssteder af ældre dato.
Kun på 33 steder var alt var i orden. Det svarer til 9,6 procent af tilsynene. Med andre ord er den gal med strømmen hos ni af ti danske hoteller, hostels osv.
”Rigtigt mange mennesker bevæger sig på et overnatningssted – både gæster og ansatte. Derfor er det afgørende, at el-installationerne er sikre, så der ikke er en unødig risiko for at få stød eller for, at en kortslutning kan starte en brand,” understreger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Nogle fejl går igen rigtigt ofte. På mange af de kontrollerede eltavler var afdækningen således ikke i orden. Dermed kunne der være risiko for at komme tæt på strømførende dele.
Eltavler skal være lukket korrekt og ikke have revner eller skader. De skal også være let at komme til, hvis der f.eks. skal udskiftes en sikring. Pladsen foran eltavlen må ikke være spærret af møbler, kasser eller andet udstyr.
Sikkerhedsstyrelsen måtte også konstatere, at der ofte sjuskes med jordforbindelsen i ældre hotellers el-installationer.
Hvis installationen er udført med jord – også kaldet beskyttelsesleder – skal alt tilknyttet el-udstyr have forbindelsen, uanset om de er fast monteret eller kan flyttes rundt.
Under kontrollerne manglede jord på hver femte faste brugs-genstand som f.eks. et køleskab, et komfur eller en fryser.
Helt gal var den hos flytbare brugsgenstande som f.eks. elkedler og kaffemaskiner. Her var over halvdelen forbundet ulovligt til elnettet.
Hvis der opstår fejl på et elprodukt, der ikke er forbundet til en virksom jordforbindelse, risikerer man at få stød.
Ofte passer stikket på en brugsgenstand ikke til jordforbindelsen i stikkontakten. Men det kan løses ved at købe en adapter, hvis man ikke vil skifte stikket, forklarer Sikkerhedsstyrelsen.
Her er de hyppigste elektriske fejl i danske hoteller og overnatningssteder:
- Ikke beskyttelsesleder til faste brugsgenstande
- Ikke beskyttelsesleder til transportable brugsgenstande
- Ikke korrekt installeret ledningssystem
- Ikke korrekt installeret installationsmateriel
- Spændings-førende dele ikke anbragt i kapslinger eller bag barriere
- El-installation og materiel ikke beskyttet mod forventelige ydre påvirkninger
- Ikke korrekt overbelastnings-beskyttelse af ledningssystemet
Efter de 344 kontroller kunne Sikkerhedsstyrelsen konstatere, at kun 33 var helt ok. I 72 tilfælde var der tale om deciderede overtrædelser af reglerne. 48 måtte lukkes, indtil reparationer var udført….
(Indledningsfoto til artiklen: Sikkerhedsstyrelsen)
Skriv et svar