Ferie-sæsonen er indledt i Danmark i denne weekend. Meget apropos med en lørdag og søndag i regnvejr, der markerer, at nu skal folk altså afsted sydpå til sol, vand og hedebølge.
De fleste vælger nok at købe en pakkerejse hos en charterferie-udbyder eller rejsebureau, fordi de her er sikret med både transport og hotel-ophold.
Mange andre foretrækker at bestille deres flyrejse hos en af booking-portalerne, der samler en masse fly-afgange på skærmen, så man kan sammenligne priser og mulige afgange.
Her er der imidlertid en god idé at være opmærksom, advarer forbruger-organisationen Forbrugereuropa.dk.
Flypassagerer kan nemlig få sig en dyr overraskelse, hvis de ikke på forhånd sætter sig ind i, hvem de køber billetten hos og hvilke vilkår, der gæster. Man skal især passe på bestemte billet-typer:
”Folk regner med, at billet-formidleren – ofte booking portalen – hjælper dem, hvis der opstår problemer,” forklarer Lars Arent. Han er direktør i Forbruger Europa.
”Men ofte er formidleren ikke direkte aftale-part er ikke ansvarlig for rejsen. Derfor er det en god idé at kende sine rettigheder og regler, inden man bestiller billetten,” fortsætter han.
Lars Arent tilføjer, at der sagtens kan være flere aftale-parter i spil, når man booker sine flybilletter. Ergo er det afgørende, hvem man henvender sig til, hvis der opstår problemer.
”Vi oplever mange sager, hvor rejsende ender som kastebold mellem flyselskab og formidler, når rejsen ikke går som planlagt. Ansvaret flyver frem og tilbage, og det kan være rigtigt svært at navigere i,” fortæller forbruger-organisationens direktør.
Hvis man kun ønsker én aftalepart, bør man overveje at booke billetten fra flyselskabets egen hjemmeside i stedet for på en booking-portal og billet-formidler.
På booking-portalerne skal man bl.a passe på, hvis rejsen kræver mellem-landinger. Her kan man støde på billetter af typerne ”egentransfer”, ”selftransfer” eller ”non-protected transfers”.
Det betyder, at man køber separate enkelt-billetter til hver afgang og selv er ansvarlig for sin rejse. Det kan blive dyrt:
”Hvis du har købt egentransfer-billetter, er det dit problem, hvis flyet bliver forsinket eller aflyst, og du ikke når næste fly. Du er på egen hånd og risikerer at hænge på udgiften til den flyrejse, du missede. Du skal også selv betale for en ny billet og andre udgifter som hotel-overnatning, mad og drikke,” siger Lars Arent.
Bestiller man billetter via en booking-portal bør man også være opmærksom på, om billetterne har det samme reservations-nummer – også kaldet PNR.
Har de det, er det én samlet rejse og flyselskabernes ansvar, hvis der opstår forsinkelser undervejs.
Her er til sidst et direkte link til en sektion på Forbruger Europas hjemmeside, hvor du kan læse mere om dine rettigheder ved flyrejser – både ved aflyste og forsinkede fly, afvisning ved boarding, mistet eller ødelagt bagage samt, hvis flyselskabet skulle gå konkurs.
Gode råd til booking af flyrejser
- Sæt dig grundigt ind i, hvem der er den egentlige aftalepart. Tjek de oplysninger og rejseforslag, du får, når du booker. Vær også opmærksom på, at du indtaster de korrekte oplysninger.
- Undersøg altid rejse-prisen via flyselskabets egen hjemmeside. Overvej, om du kun ønsker at købe billetten dér.
- Vær opmærksom på, hvilket flyselskab du booker din rejse hos. Tjek hvilke vilkår, der gælder hos det konkrete selskab.
- Overvej, om du har brug for de mange tillægs-ydelser, som du ofte bliver præsenteret for af billetformidleren – afbestillingsservice, garantier osv. Du kan eventuelt tjekke, om du er beskyttet via din egen rejseforsikring.
- Brug de valg-muligheder (filtre), der er på booking-portalens hjemmeside for at sikre, at du kun får vist relevante rejser. F.eks kan du vælge ”direkte rejser”, ”konkrete lufthavne” osv.
- Vurdér grundigt, om du vil booke egen-transfer billetter, eller om du vil være sikret af et flyselskab. Hvis du selv sammensætter din rejse af flere enkelt-billetter, bør du sikre dig, at der er rigeligt med tid mellem hvert flyskifte.
- Vælg en billet-formidler, der er etableret inden for EU. Så er d beskyttet af de europæiske forbrugerrettigheder….
(Indledningsfoto til artiklen: John Schnobrich / Unsplash)
Skriv et svar