Egentlig var det jo en god nyhed, at Kinas regering besluttede i julen, at de hidtil meget skrappe rejse-restriktioner til og fra det store land skulle lempes.
Fra den 6. januar skal europæiske og danske rejsende derfor ikke længere gå i karantæne i en uge efter ankomsten til Kina.
De skal heller ikke lade sig Corona-teste mindst én gang om ugen, mens de opholder sig i landet. Et visum, man skal ansøge om på den kinesiske ambassade, er dog fortsat nødvendig.
For erhvervslivet vil det derfor blive meget nemmere at besøge det vigtige kinesiske marked. Flyselskaberne begyndte også straks at regne på, hvornår det kunne betale sig at genåbne og/eller udvide antallet af afgange til Kina.
Det er ikke den del, at den kinesiske åbning, der giver anledning til bekymring i Europa – og som let kan ende med en ny rejse-krig med Kina.
Det er trafikken den modsatte vej – nemlig kinesiske turister i Vesten.
Kina åbner nemlig samtidig for, at landets indbyggede igen kan rejse udenlands. En beslutning, der straks førte til et boom i ansøgninger om at købe flybilletter til f.eks. Europa.
Egentlig vil vi gerne have de kinesiske turister tilbage – også i f.eks. København – men ikke for enhver pris.
Kina oplever i øjeblikket den stærkeste stigning i Corona smitte i hele verden, og dét bekymrer naturligvis i Europa, hvor vi er nogenlunde fri for den farlige virus efter to års pandemi.
Ombord på to passagerfly fra Kina, der landede i Italien for nogle dage siden, slæbte over 50 procent af passagererne således Corona med i kroppen.
Resultatet har selvfølgelig været, at mange lande straks har indført restriktioner for kinesiske besøgende. De skal have en negativ PCR-test og/eller bevise, at de har fået alle Corona vacciner.
Problemet har blot været, at restriktionerne ikke er særlig godt koordineret. Hvert land indfører sine egne regler, der er forskellige skrappe.
I dag drøfter EU, om man skal indføre fælles-europæiske restriktioner og, hvordan de skal se ud. Det sker efter pres fra flere medlems-lande, fordi EU i første omgang ikke mente, at det var nødvendigt med nye indrejse-regler for kinesere.
Nu er situationen dog blevet skærpet. Ikke kun med hensyn til sundhed og Corona smitte, men også rent politisk.
Regeringen i Beijing er nemlig blevet sur over, at vestlige lande vil indføre restriktioner. De burde ellers være glade for, at Kina har åbnet efter næsten tre års grænse-lukninger.
Kina har sågar truet med at hævne sig på de lande, der indfører rejse-restriktioner. Med andre ord truer en rejse-krig mellem Kina og Europa.
Selvfølgelig kan der være tale om ren teater-torden. På den anden side burde kineserne feje for egen dør. Hvem var det, som først lukkede helt af for alle rejsende udefra – ikke Europa….
(Indledningsfoto til artiklen: Mika Baumeister / Unsplash)
Skriv et svar