Det kommer næppe som en overraskelse, at vi rejste meget kortere afstand end normalt i denne sommer. Vi var jo låst inde i eget land på grund af Corona restriktionerne.
Medmindre vi brugte sommerferien på Færøerne eller Grønland, der hører til Danmark, kunne vi nøjes med at rejse korte afstande til destinationer i vores eget lille land.
Det gjorde danskerne da også i stor stil, skal vi hilse og sige fra sommerhus-udlejerne på den jyske vestkyst eller færge-kaptajnerne ud til de små øer. De var nærmest overrendt af danske turister.
Disse trends bliver nu også bekræftet af tal fra den store online portal Booking.com, der har gravet i sine databaser og fundet mange usædvanlige tal for danskernes sommer i år.
Sammen med Booking.com har Trends & Travel fisket nogle af de mest bemærkelsesværdige tal ud af den store mængde data, som portalen har indsamlet – selvom også den har haft mindre at lave i år.
Først og fremmest kan man vel sige, at danskerne har fundet ud af, at sommerferie lykke ikke kan måles i mange kilometer. Oplevelser tæt på er ikke at kimse af.
Den gennemsnitlige afstand, som danskerne rejste til deres feriemål, faldt med 68 procent – sammenlignet med juni til august i 2019. Med andre ord tog vi kun en tredjedel så langt som normalt.
Den trend var danskerne absolut ikke ene om. Corona pandemien gjorde, at folk over hele verden blev i eget land denne sommer. Det globale tal lyder nemlig på 63 procent kortere afstand fra hjem til feriested,
Booking.com har også sat reelle kilometer på udviklingen: Hvor danskerne i gennemsnit rejste 1.569 kilometer sidste år for at komme frem til det hotel eller den bolig, de havde booket for sommeren, var det i år kun 498 kilometer. Det er stort set afstanden fra København til Skagen.
Danmark var klart rejseland nummer ét for danskerne i år. Nødtvungent vil mange sige, mens andre mener, at det var rigtig fedt og cool at opdage sit eget land. Dér var jo ikke mange andre turister end danskerne selv.
De danske kystbyer og større byer havde størst søgning. København var som altid eftertragtet som ferieby for danskere. Derefter fulgte Aarhus, Odense, og Aalborg.
For de danskere, der tog til udlandet, var vores sydlige nabo langt den mest bookede destination. Grænserne til Tyskland blev jo åbnet relativt hurtigt.
Norge kom ind på andenpladsen – også et af de lande, som blev åbnet først. Derefter fulgte Frankrig og Italien. Det viser, at ikke alle danskere holdt sig til Udenrigsministeriets rejse-anbefalinger og tog til orange lande i sommers.
I selve Danmark var Neksø på Bornholm og Løkken og Lønstrup i det nordjyske de mest eftertragtede rejsemål at leje hotel, hostel, sommerhus eller lejlighed i.
En stor forskel er at se i de typer overnatning, som danskerne valgte i sommers.
Camping blev lidt uventet et stort hit. Mere end dobbelt så mange som i 2019 valgte at holde ferie på en campingplads.
For et år siden ville 72 procent af danskerne booke et hotel og kun 13 procent bo i telt eller campingvogn. Bed og Breakfast og ferieparker i Danmark lå også højt på ønskelisten.
Endelig viser database-tallene fra Booking.com, at danskerne ved jul/nytår sidste år – altså før Corona pandemien gjorde sit indtog – at drømte om at holde deres næste sommerferie ved smukke strande (41 procent) og på travle byture (53 procent).
De drømme skulle nok have foregået udenlands, men i hvert fald strandene kunne danskere i år finde i eget land….
(Indledningsfoto til artiklen: Nils Nedel / Unsplash)
Skriv et svar