Fiumicino i Rom er den første europæiske stor-lufthavn, der afprøver en ny kinesisk metode til forebyggelse af Corona smitte.
Passagerer skal stå i et minut med en hjelm, der kan minde om en motorcyklists. Den måler bærerens krops-temperatur og hjerterytme.
Det skal være indikationer nok for, om den rejsende er syg og derfor ikke skal have lov til at bevæge sig ind i lufthavnen bag Security og slet ikke ind i flyet.
Fremfor sluser og kabiner som dem, der bl.a. afprøves i Hong Kongs lufthavn, har den italienske variant mange fordele:
Først og fremmest kan flere eller mange passagerer blive målt på samme tid. Desuden vil den rejsende næppe blive så bange for at tage en ”snublekyse” på som for at træde ind i en lukket test-kabine.
Hjelmen er udviklet af det kinesiske high-tech firma Kuang-Chi, der også har forsynet flere af Kinas lufthavne med eksemplarer.
Systemet kører med Android styresystemet, som de fleste af os også kender fra smartphones, tablets, smartwatches og tv-apparater.
Roms og Italiens største lufthavn – Fiumicino – er den første uden for Kina. Kuang-Chi håber så, at andre europæiske lufthavne vil holde øje med de italienske erfaringer og købe stort ind af de Robocop-inspirerede måle-hjelme.
De har indbygget trådløs kommunikation, så deres måleresultater kan blive sendt direkte ind i et centralt kontrol-center, der ikke vil fylde mere end et lille lukket lokale i lufthavnen.
Her kan uddannet sundheds-personale overvåge flere ”patienter” på samme tid. Deres resultater vises på hver sin farveskærm i kontrol-rummet.
Har en af passagererne feber eller andre indikationer for et dårligt helbred, kan kontrolcentret advisere personale ude ved hjelmene om, at en rejsende skal holdes tilbage.
Lufthavns-myndighederne i Rom har i første omgang anskaffet sig tre af Kuang-Chis N901 hjelme til testformål.
Når flytrafikken igen kommer op i omdrejninger om nogle uger, vil romerne købe flere hjelme. Planen er, at de skal anbringes i sluser både i afgangs- og ankomst-hallen. Passagerer, der kommer flyvende fra udlandet, skal nemlig også tjekkes. De kan jo sagtens have Corona smitte med….
(Indledningsfoto til artiklen: Kuang-Chi Technology)
Skriv et svar