Lige nu er Europa ramt af en voldsom hedebølge med 30 grader i Danmark og 41 i Tyskland og Frankrig.
Den holder dog ikke mange dage mere. Så falder temperaturen udendørs, men stiger til gengæld på ledelses-etager i flyselskaber og lufthavne.
I foregårs meldte British Airways piloter ud, at de ville gå i strejke i august, hvor flyselskabet har over 3,5 millioner forhånds-bookinger på billetter.
Meget tyder på, at British Airways bliver fulgt til dørs af en af sine værste rivaler. Ryanair står nemlig over for strejke-trusler fra både kabine-personale og piloter.
For præcist et år siden var Ryanair centrum for en række store strejker, der kostede forsinkelser og aflysninger for tæt på en million passagerer.
Samtidig kom Ryanair ud med et underskud for første gang i mange år. Regnskaberne er siden blevet rettet op, men efterslæbet fra 2018 betyder stadig, at den irske lavpris-kæmpe tjener meget mindre end før.
Sidste år skyldtes de titusinder af aflysninger flere ting: Ryanairs kabine-personale strejkede i flere lande. Ryanairs piloter var nødt til at holde deres tilgodehavende ferie. Endelig var Ryanair med sine mange afgange særlig hårdt ramt af personale mangel hos flyvelederne nede i Europa.
Nu kunne det godt se ud, som om scenariet gentager sig til august:
Stewardesser strejker i Portugal
Kabine personalet hos Ryanair i Portugal har besluttet at strejke i mindst fem dage, fordi det er utilfreds med lønninger og arbejds-betingelser. Datoen er endnu ikke offentliggjort.
Fagforeningen SNPVAC, der repræsenterer Ryanairs stewardesser og stewarder i Portugal, hævder, at flyselskabet nægter at overholde en kontrakt, det selv har underskrevet i november sidste år.
Ifølge den aftale skal kabine-personalet have ferie-penge, 22 dages ferie om året og løn under barsel, som følger Portugals øvrige arbejdsmarked.
”Vi oplever en uforsonlig holdning hos Ryanair og samtidig en manglende interesse i den portugisiske regering for at hjælpe sine borgere i at få adgang til fundamentale arbejds-regler. Derfor kan vi ikke se andre veje end at gå i strejke, ” skriver fagforeningen i en udtalelse til medier i Portugal.
Piloter vil måske strejke i England
Dertil kommer, at Ryanairs piloter i Storbritannien vil stemme om, hvorvidt de også vil nedlægge arbejdet.
Ifølge piloternes fagforening Forsa-Ialpa er der stor frustration blandt medlemmerne, fordi der ikke sker fremskridt i lønforhandlinger efter flere måneders møder-
Resultatet af piloternes afstemning vil blive offentliggjort den 9. august. Bliver den et ja til strejker, vil Europas største flyselskab – for det er Ryanair også, når man måler i passagertal – flyve ind i arbejds-nedlæggelser senere i august. Formentlig fra den 23. august.
Skulle det ske, vil det forstærke en truende sky af flykaos, som ser ud til at trække sammen over England og London i næste måned.
Dels har British Airways’ 4.500 piloter meldt ud, at de vil gå i strejke på en endnu ikke offentliggjort dato. Det bliver dog næppe før I anden halvdel af august, da de engelske regler siger, at strejker skal varsles mindst to uger i forvejen.
Den anden strejkebølge kommer fra service-personalet i Englands største lufthavn Heathrow. De første to strejkedage – i morgen fredag og lørdag – blev udsat tidligere i dag. Personalet har dog ikke aflyst fire andre varslede datoer i august.
Endelig skal også easyJet være på vej til en strejke, skriver det store britiske dagblad The Sun. I givet fald vil den ikke have Heathrow som centrum.
Hos easyJet har personalet i en anden stor London lufthavn – Stansted . stemt for en strejke. Datoen er ikke fastsat endnu….
Skriv et svar