(Opdateret) Det er ikke kun piloterne hos SAS, der rasler med strejke-sablerne. Også flere andre steder i Europa truer utilfredse ansatte i rejsebranchen med at nedlægge arbejdet midt i den første store feriebølge i flere år.
Ryanairs kabine-personale strejkede i Frankrig søndag og mandag, så flyselskabet måtte aflyse 40 afgange.
Deres kolleger i Portugal vil nedlægge deres arbejde den 24., 25. og 26. juni, mens Ryanairs personale i Spanien strejker fra den 24. juni til den 2. juli. Det oplyser de to spanske fagforeninger USO og SITCPLA i et fælles statement, som kræver “menneskeværdige arbejdsbetingelse til hele Ryanairs personale.”
Europas største lavpris-flyselskab er vant til strejker og svarer, at man har lavet en overenskomst med en mindre spansk fagforening, som giver ægte forbedringer til personalet. Den overenskomst kalder de to store fagforeninger for gyldig.
Spanien er et af de helt store markeder for Ryanair i sommer-halvåret. En strejke ventes derfor at påvirke flytrafikken sydpå netop, som den store feriebølge starter.
En strejke kommer oveni i flere uger med kaotiske tilstande i mange europæiske lufthavne. Overalt mangler uddannet personale til vigtige funktioner som Security, check-in og ”ground handling.” Resultatet har været masser af forsinkelser og mange hundrede aflysninger af flyafgange.
Heroppe i Skandinavien truer en strejke blandt SAS’ piloter. Den indledes formentlig den 29. juni, hvis ikke parterne bliver enige ved forhandlingsbordet inden.
Forhandlingerne på vegne af piloter i Danmark, Sverige og Norge finder sted i Stockholm, hvor SAS har sit hovedsæde.
Ifølge flere svenske medier er der hos begge parter tiltro til, at man finder frem til en løsning og dermed undgår en strejke.
Helt samme optimisme mærker man ikke i Danmark. Her er SAS’ piloter fordelt på to fagforeninger, der mildt sagt er indbyrdes uenige.
Det er de højt betalte piloter i det ”gamle” SAS, som truer med at strejke. De lavere betalte piloter i de nye datterselskaber SAS Connect og SAS Link arbejder videre.
Det betyder, at mindst 300 SAS afgange om dagen kan gennemføres under strejken. Den vil gå hårdest ud over de længere ruter, mens indenrigs og regionale næppe bliver påvirket.
Det betyder samtidig, at de charterselskaber, som bruger SAS til at transportere deres gæster på ferie, kan blive ramt.
Det er først og fremmest Apollo Rejser, som er SAS’ største charterkunde. Her er man i fuld gang med at finde alternative løsninger med andre flyselskaber.
Alene i København skal 35 procent af Apollos gæster efter planen flyve med SAS, skriver Avisen Danmark.
Hos Spies flyver kun 2,5 procent af gæsterne med SAS. Resten bruger Spies’ eget flyselskab Sunclass Airlines.
Bravo Tours har booket nogle få SAS-afgange, mens TUI ikke har chartret fly hos SAS. Til gengæld skal omkring 800 TUI-gæster bruge almindelige SAS rutefly til deres ferierejse, viser Avisen Danmarks research….
(Indledningsfoto til artiklen: Markus Winkler / Pexels)
Skriv et svar