På lørdag den 21. september åbner verdens største byfest i München.
Den kører frem til den 6. oktober, hvor over 7,2 millioner gæster vil besøge de kæmpestore øltelte på det areal af den bayerske hovedstad – ”Wiesn” – hvor Oktoberfest 2024 holdes.
Traditionelt bliver også mange tusinde danskere lokket til München i de 16 dage, hvor en stor del af tiden går med at drikke store fadøl, lytte til blas-musik, beundre gæsternes dirndl og lederhosen samt fortære uanede mængder af pølser, svineskank og stegte kyllinger.
Lige så traditionelt er, at Oktoberfest er en dyr fornøjelse. Priserne stiger år for år, og 2024 er ikke nogen undtagelse.
Derfor giver «Trends & Travel” lige en orientering om Oktoberfest 2024, så ingen dansker behøver at blive overrasket:
På Oktoberfest drikker man sit øl i store én-liters glas. De kaldes for et ”Mass” – udtales med et kort a og et skarpt s. Ikke med et langt, som mange danske fest-besøgende gør.
Ølglasset på Oktoberfest er hunkøn. Det hedder altså ”die Mass”. Glasset holdes bedst i hanken, og vær ikke overrasket, hvis du er øm i hånden efter en hel dag i selskab med de store ølglas.
For 50 år siden kostede en liter øl under én euro. I år skal man regne med mellem 13,60 og 15,30 euro for den almindelige øl på Oktoberfest.
Det svarer til mellem godt 100 og 115 danske kroner. Foretrækker man weissbier, stiger prisen til 17,80 euro eller ca. 135 danske kroner.
Meget billigere er det ikke at købe en liter mineralvand. Den koster i snit 10,48 euro eller godt 75 kroner.
I 2023 blev der drukket 6,5 millioner store glas øl på Oktoberfest. Rekorden blev sat i 2014 med 7,7 millioner liter. Den ventes at blive slået i år.
På verdens største folkefest serveres kun helt særligt Oktoberfest øl, som de seks store bryggerier i München har ret til at producere.
De er Paulaner, Löwenbräu, Spatenbräu, Augustiner, Hacker-Pschorr og Hofbräu.
Oktoberfest-øl er traditionelt stærkere end normal pilsner. Den stærkeste på 6,3 procent serveres i Hofbräu teltet. Den svageste på 5,8 procent hos Hacker-Pschorr.
Alle Oktoberfest øl er brygget efter det bayerske ”Reinheitsgebot” fra 1487. Det bestemmer, at øllen kun må indeholde vand, gær, bygmalt og humle.
Hoteller, vandrehjem, hostels og ferie-lejligheder i München koster traditionelt en formue under Oktoberfest. I år bliver de dyrere end nogensinde før.
Ifølge rejseportalen Holidu skal Oktoberfest besøgende regne med i gennemsnit 165 euro eller ca. 1.250 kroner pr. person for en overnatning.
Dyrest er første uge af Oktoberfest, hvor gennemsnits-prisen ligger på 176 euro eller ca. 1.330 kroner pr. nat.
Hvis man vil bo i nærheden af Wiesn, hvor folkefesten holdes, er det ikke usædvanligt, at to personer betaler 1.500 euro – ca. 11.300 kroner – for to døgn i et dobbelt-værelse.
Selvfølgelig findes der billigere alternativer, men så skal man søge ud til Münchens nabobyer:
I Erding koster en overnatning 82 euro pr. person, mens priserne i Rosenhei, Fürstenfeldbruck eller Dachau ligger på mellem 60 og 80 euro….
(Indledningsfoto til artiklen: Brett Sayles / Pexels)
Skriv et svar