Egentlig skulle sommerferie rime på afslapning og komme i gear. For hver femte dansker er ferie-planlægningen imidlertid en alvorlig stress faktor. Stress dukker også op hos hver tredje på afrejse-dagen og dagen før.
Tallene stammer fra en ny undersøgelse, som den danske hotel- og rejse-søgemaskine momondo.dk har foretaget. Den har heldigvis nogle gode råd på lager, som kan afhjælpe den værste ferie-stress,
”Mange danskere har en tæt-pakket hverdag, hvor logistikken bare skal gå op. Ferien, der ellers skulle byde på god tid til at hvile ud eller til familie og venner, kan hurtigt blive en stress faktor. God planlægning kan tage den værste top,” forklarer Lasse Skole Hansen. Han er momondos danske presse-ansvarlige.
Momondos analyse afslører, at flybilletter er den største stress-faktor før ferien. Det gælder for 47 pct. af de adspurgte. Det gælder jo om at finde billige billetter på de helt rigtige rejsedage.
37 pct. synes, at det er mest stressende at finde et hotel, der passer til alles smag og budget, mens næsten lige så mange (36 pct) hader at pakke til ferien. De er bange for at glemme vigtige ting.
Når vi låser hoveddøren og tager på ferie, skulle man tro, at nu kunne danskerne slappe af. Ingenlunde. Næsten 70 pct bliver først rigtig stressede, når rejsen påbegyndes.
Transporten til og fra lufthavnen kan f.eks. være hård at komme igennem. Kommer taxaen ikke til tiden? Er der forsinkelser på tog og flyafgang? Er der kø på vejen ud til lufthavnen, og er det svært at finde en p-plads, der ikke kræver flere kilometers vandring til check-in hallen?
47 pct er bekymret, om de nu har fået det hele med i kufferten. Og hele 40 pct. begynder allerede at stresse over, at de er væk fra arbejde og hjem – allerede inden passagerflyet er lettet fra startbanen.
Fem gode råd mod rejse-stress
Momondo har en håndfuld gode råd til folk, der har en tendens til at stresse før ferien. Rådene kan forhåbentligt hjælpe med planlægningen – og til at kunne få ro på selve fridagene.
Book fly og hotel i god tid
Det er en dårlig idé at søge og booke i sidste øjeblik. Det både begrænser udvalget af rejser, og priserne er som regel også højere.
Torsdage er gennemsnitligt de billigste at rejse. Lørdage er de dyreste. Vælger man at flyve om aftenen i stedet for om morgenen, kan der være 26 pct. forskel i pris. Bedst kan det betale sig at rejse om aftenen, når destinationen ligger i Europa.
Køb adgangsbilletter på forhånd
I højsæsonen har mange berømte turist-attraktioner som f.eks. Versailles slottet ved Paris eller Alcatraz fængslet ved San Francisco kilometer-lange køer foran indgangen. Man kan sågar komme ud for, at der er udsolgt.
Prøv derfor at lave en prioritets-liste over de seværdigheder, du/I absolut vil besøge i ferien. Book eller køb derefter billetter online i god tid, inden I rejser. Den service tilbyde mange museer, udstillinger osv.
Lav en pakkeliste
Det lyder banalt, men rent faktisk er de fleste danskere dårlige til at organisere deres ferier. De pakker deres bagage i sidste øjeblik og glemmer derfor altid ting. Nogle af dem vigtige som f.eks briller, pas, kreditkort, medicin eller børnenes yndlings-legetøj.
På internet kan man finde mange skabeloner til pakkelister. De er alle gode – bare man bruger dem.
Check fly-afgange hjemmefra
Erfarne forretnings-rejsende gør det allerede, men mange flere burde gøre det. Check-in hjemmefra og hold øje med eventuelle mellemlandinger.
De fleste flyselskaber åbner for online check-in 24 timer før afgang. Gør man det, sparer man at stå i kø ved afgangs-skrankerne. Desuden kan man nemmere sikre sig det sæde, man gerne vil sidde i på rejsen
Mellemlandinger kan være en pestilens, hvis man ikke har forberedt sig på dem. Skal man f.eks. skifte terminal til næste fly? Hvor lang tid tager det at komme fra Gate A til B. Kan man gå, eller skal der tages bus? Er der ændringer for afgangen for ens næste fly? Alt sammen faktorer, der kan give stress.
Brug rejse-appsDet er en god idé at tanke sin smartphone eller tablet op med rejse-relaterede apps inden ferien. Lige fra flyselskabernes og lufthavnenes, der fortæller om forsinkelser, gate-skift osv. Til city-guides, der viser rundt på de rejsemål, man vil besøge.
Man kan også downloade kort-apps, der kan bruges, uden at det koster dyrt på telefon-regningen. Selv uden roaming kan de benytte GPS….
Skriv et svar