Nytåret festligholdes overalt på kloden, men på mange forskellige måder. Desuden har kineserne først deres nytår i februar.
Vidste du f.eks, at nytår hedder Silvester i en række lande som f.eks. Tyskland og Israel?
Eller at italienske kvinder går med rødt undertøj nytårsaften. At argentinerne går i hvidt på denne aften, og at franskmændene slet ikke skyder fyrværkeri af, sådan som de fleste andre lande gør.
Her hos Trends & Travel har vi kigget på traditionerne i 10 forskellige lande. Godt nytår!
Silvester i Tyskland
Hos vores store nabo mod syd minder nytårs-fejren meget om den danske. Det betyder bl.a. champagne eller sekt ved midnat, et hyggeligt samvær med familie og venner i timerne inden, og naturligvis masser af fyrværkeri for at byde det nye år velkommen.
De fleste tyskere kalder nytår for Silvester for at mindes paven af samme navn, der døde den 31. december i år 335.
Mange tyskere spiser traditionelt berlinere på årets sidste dag. I de senere år er middagene blevet lettere og består nu ofte har raclette eller fondue.
I gamle dage kastede tyskerne smeltet bly i koldt og læste spådomme for 2024 ud fra de former, som blyet dannede i vandoverfladen. Denne tradition har dog været forbudt siden 2018.
Spanien og de tolv vindruer
Inden spanierne drikker mousserende vin ved midnat, spiser de præcist 12 vindruer.
Hvert tredje sekund skal en drue sluges, og det sker i takt med, at rådhus-uret i Madrid slår. Lykkes det, skal det give held i det nye år.
Skotlands nytår fejres med whisky
Skotterne fejrer lige så meget nytåret ude i byen som hjemme i stuen. Mange slentrer nemlig rundt i gaderne for at sprede det gode humør.
Med sig rundt har skotten en flaske whisky, rosinbrød og et stykke kul. I Skotland bringer det held, hvis man bliver budt ind hos fremmede.
Italien med det røde undertøj
Efter traditionen skal italienske kvinder bære rødt undertøj nytårsaften. Undertøjet skal være nyt, og kvinderne må helst ikke selv have købt. Kun da giver undertøjet held og lykke.
Hvis I har været på rejse i Italien mellem jul og nytår, har I nu forklaringen på, at der ligger så meget rødt undertøj i butiks-vinduerne.
Argentina – smid gamle papirer ud
I Argentina er det tradition at smide det gamle år til affald. Det gør argentinerne symbolsk ved at rive gamle strømregninger, huskelister osv. i små stykker, der hældes ud af vinduet.
På den måde kan man starte på en frisk i det nye år.
Japan – boligen gøres rent
Før den store nytårsfest kan begynde hos japanerne, sørger de for, at boligen har gennemgået en hoved-rengøring.
Brasilien
Mens det er almindeligt med smoking og smukke kjoler til danske nytårsfester, skal man helst være klædt helt i hvidt i Brasilien. Det hvide tøj signalerer renhed og fred i det nye år.
Under det hvide tøj, må brasilianerne gerne bære kulørte trusser, bh og undertrøjer. I den forbindelse signalerer hver farve noget bestemt. Blåt f.eks. ro og afslapning.
Kina – hold lyset tændt
Som nævnt holder Kina sit eget nytår et par måneder senere, end vi gør i Europa. Det sker med en række sjove traditionerne.
F.eks. åbner kineserne alle døre og vinduer i boligen åbne, så det nye år kan hentes ind. For at være sikker på, at heldet kan finde ens hjem, skal lyset være tændt hele nytårsnat.
USA – vildest på Time Square
New Yorks Times Square lokker hvert år store menneske-skarer til. De venter alle på at se den berømte krystalkugle falde ned.
Schweiz med et brændende hjul
Schweizerne holder fast i flere gamle traditioner, der stammer helt tilbage fra hednisk tid.
Det er f.eks. at rulle brændende træhjul ned ad et bjerg. Det symboliserer en sejr over mørket….
(Indledningsfoto til artiklen: Thomas M. Evans / Unsplash)
Skriv et svar