
Vil du gerne flyve på ferie – men også være god ved klimaet og miljøet? Så har SAS (tilsyneladend)e løsningen til dig.
I flyselskabets ”Conscious Traveler”-program kan man ved at medbringe lettere bagage eller købe ”miljøbevidste” produkter i SAS shoppen vaske den værste klimaskam væk.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det dog slet ikke så grønt, som det ser ud. Tværtimod er der tale om ”greenwashing.”
Derfor har Tænk nu anmeldt SAS programmet til Forbrugerombudsmanden for overtrædelse af markedsførings-reglerne.
„Der er sikkert gode intentioner bag. Men problemet er, at intet i loyalitetsprogrammet gør nogen mærkbar forskel for klima eller miljø, og så er intentionerne egentlig ligegyldige. Det, vi har at gøre med her, er grov greenwashing,‟ siger Winni Grosbøll. Hun er direktør i forbrugerorganisationen.

(Foto: Airbus)
Man kan blive bevidst grøn via 10 trin
Vejen til at blive „Conscious Traveler‟ hos SAS består af 10 trin, man skal gennemføre:
Trinene består for eksempel af at se en kort video om fremtidens luftfart eller at donere 5.000 af sine EuroBonus-point til en velgørende organisation.
Når man har gennemført de 10 trin, får man fire belønninger. Det er f.eks. et badge og 5.000 EuroBonus-point, som man kan bruge på at gøre sin næste flyvetur lidt billigere.
En anden ting, der kan bringe SAS kunder tættere på de fire belønninger, er at købe produkter i flyselskabets webshops. På hjemmesiden skriver SAS:
„De miljøbevidste produkter i vores EuroBonus Shop hjælper dig med at reducere dit daglige CO₂-aftryk. Tag et skridt for hver vare, du køber, og gør dit liv lidt mere bæredygtigt.‟
I shoppen kan man bl.a. finde tørrebolde i new zealandsk uld, som angiveligt skal hjælpe dig med at spare energi.
En test fra Forbrugerrådet Tænk har dog tidligere vist, at den type tørrebolde ikke har nogen som helst effekt.
Alternativt kan man vælge bl.a. en lommelygte eller en dims til sin vandhane, som kan bringe en tættere på sit bevidst grønne mål.
Men igen er der hår i suppen ifølge Forbrugerrådet Tænk:
„Grundlæggende er vi nødt til at gøre op med tanken om, at man kan gøre noget godt for klima og miljø ved at købe en masse nye ting,‟ forklarer Winni Grosbøll.
„Vi kan heller ikke se, hvordan de her produkter skulle være mindre miljøbelastende end andre, tilsvarende produkter. Så det står hen i det uvisse, hvordan det på nogen måde skulle opveje for den store belastning, der er ved flytransport,‟ fortsætter hun.

(Foto: Colourbox)
SAS er ikke enig
Hos SAS er man ikke enig i, at der er tale om vildledende markedsføring eller greenwashing.
I et svar til Forbrugerrådet skriver flyselskabet bl.a, at en mere bæredygtig fremtid ikke handler „om at flyve mindre eller sælge færre billetter, men om aktivt at transformere luftfarten til en bæredygtig industri.‟
Desuden skriver SAS, at de er dedikerede til at skabe „reelle og meningsfulde bæredygtighedsinitiativer i luftfarten,‟. Herefter nævner fkyselskabety netop „Conscious Traveler‟-programmet:
„Conscious Traveler handler om at tilbyde vores kunder mere bæredygtige valgmuligheder, ikke om at opveje emissioner.”
SAS standser bio-billetter
Sikkert tilfældigt falder Tænks anmeldelse af SAS’ klima-initiativ til Forbrugerombudsmanden sammen med, at flyselskabet dropper sine billet-klasser ”SAS Go Smart Bio” og ”SAS Plus Pro Bio.”
Begge billetklasser handler om, at flyafgangene indeholder, at der er blandet en andel bio-fuel eller bæredygtigt SAF i flyets benzintanke, fortæller Trends & Travela partner-medie Final Call.
Billetterne har bl.a. været populære hos forretnings-rejsende, som kunne passe dem ind i deres virksomheders klima-politik. Vel at mærke, uden at det gik ud over de rejsendes indsamling af EuroBonus point.
Fra i dag er det ikke længere muligt købe de to bio-billetter længere på SAS-afgange efter den 30. september….
(Indledningsfoto til artiklen: Kateryna Hliznitsova / Unsplash+)
Skriv et svar