Saudi Arabien har travlt med at ændre sin stil – i hvert fald udadtil. Det store ørkenland på den arabiske halvø vil ikke længere kun være kendt som verdens største olie-producent og et af de mest konservative muslimske lande. Saudi skal nu være et turist-paradis, der modtager udenlandske og ikke-religiøse gæster med åbne arme.
Saudi Arabien håber således på 62 millioner internationale turister i 2022. Om ni år – i 2030 – er målet over 100 millioner.
I den forbindelse vil Saudi tilsyneladende satse på tre områder: Det ”ægte” Arabien med sine historiske seværdigheder, badeferier ved det Røde Hav samt moderne livsstil og events, hvor bæredygtig ferie er vigtig.
Saudierne gør samtidig en stor indsats for at lokke krydstogter til. Flere rederier har lavet aftale om at besøge saudi-arabiske havne. MSC er allerede i gang og vil denne vinter sende næsten 20.000 besøgende til havnebyen Jeddah.
Saudi Arabien er også ved at stampe en international lufthavn op med lidt i ørkenen, som skal håndtere de mange millioner turister fra udlandet.
Det mest imponerende projekt ser dog ud til at være det nye by-område Neom, der ligger i det hjørne af verden, hvor Saudi Arabien, Jordan og Ægypten støder sammen.
Neom skal udvikle sig til at blive en international storby, der er stort set forureningsfri, fordi den drives med lutter solceller og vindkraft.
Konceptet, som den saudiske regering har afsat 500 milliarder dollars til, omfatter 50 kunstige øer i det Røde Hav. De skal bl.a. indeholde 50 lige så mange ferie-ressorts i luksus-klassen.
Neom skal samtidig være en slags fri zone i Saudi Arabien: Gæster kan drikke alkohol og gå rundt i badetøj. Kvinder skal ikke pakkes ind i slør og hel-krops-dragter. Noget af en revolution i landet, der betragtes som et af de mest konservative med hensyn til kultur, religion og politik.
De første arbejder på et af nøgle-elementerne i Neom er netop indledt: Det er ”The Line” – en 170 kilometer lang sammenkædning af små landsby-enheder – helt uden biler.
I stedet kører beboere og gæster i elektriske metroer under jorden, hvis netværk skal være så tæt, at ingen skal vandre mere end fem minutter for at nå alle vigtige butikker og restauranter.
Trods sine rosværdige og grønne initiativer støder Neom dog også på kritik. Mange mener, at de 50 kunstige øer vil påvirke livet i det Røde Hav negativt.
Desuden omfatter det store prestige-projekt, at de ægyptiske øer Tiran og Sanafir bliver trukket med ind – skriver det tyske rejse-medie ”Travelbook.”
I den forbindelse tvinges 20.000 af de lokale beboere af den indfødte Howeitat stamme til at flytte fra deres hjemstavn….
(Indledningsfoto til artiklen: Visit Saudi)
Skriv et svar