Olie-milliardærerne på den arabiske halvø har aldrig været bange for at bruge deres mange penge til prestige-projekter. Lad det være skyskrabere i hyper-moderne byer, sponsering af store sports-arrangementer eller opbygning af egne flyselskaber i international topklasse.
På det punkt fører Emiraterne og Qatar i øjeblikket kapløbet. Emirates med base i Dubai, Etihad i Abu Dhabi eller Qatar Airways har deres store fly over det meste af verden inklusive København.
Til gengæld ser man ikke så ofte saudi-arabiske flyselskaber heroppe i vores del af verden. Det skal der nu ændres seriøst på.
Saudi Arabien vil opbygge et helt nyt flyselskab med arbejdstitlen RIA, som skal konkurrere direkte med Emirates:
Dels skal King Khalid lufthavnen i den saudiske hovedstod Riyadh udbygges til at blive et internationalt knudepunkt – i flyversprog ”hub”.
Dels skal landets nuværende flyselskaber fusioneres for at skabe en ny gigant i luften. Helst en, der har klasse til at udfordre Emirates, som er verdens største målt i antal internationale flyruter.
Ifølge online mediet ”Arabian Business” har den saudiske regering afsat 30 milliarder kroner til udbygning af den nye RIA lufthavn. De første spadestik skal foregå allerede inden årets udgang.
Dertil kommer 100 milliarder dollars, som skal investeres i den saudiske luftfarts-sektor – og her først og fremmest et nyt stort flyselskab – frem til 2030.
Endelig vil Saudi Arabien bruge tilsvarende 100 milliarder dollars til at udbygge turisme-industrien. I øjeblikket besøges landet mestendels af muslimske pilgrimme, der skal se Mekka mindst én gang i livet.
Fremover skal vestlige turister lokkes med helt ferie-områder ved bl.a. det Røde Hav. Lige over for ægyptiske Sham el Sheik i øvrigt.
I de nye områder får turisterne sågar lov til at gå i bikini og drikke alkohol, hvilket ellers har været strengt forbudt i det stærkt religiøse Saudi Arabien.
I sidste ende er det dog den saudiske kronprins Mohamed Bin Salman, der skal sige ok. Uden hans godkendelse sker intet i det store ørkenland.
Efter sigende skulle han dog være en stærk tilhænger af at forvandle landet fra en meget lukket status til at være et (forholdsvis) åben turistmagnat.
I den forbindelse skal antallet af udenlandske besøgende øges fra i dag fire millioner om året til mindst 30 i 2030.
Et første trin i denne åbning viser sig konkret i, at Saudi Arabien nu vil acceptere, at indbyggere fra EU, Storbritannien og USA kan få udstedt et e-visum ved ankomst til landet. Tidligere har det været meget mere besværligt at få adgang….
(Indledningsfoto til artiklen: Saudia)
Skriv et svar