Scandic, der er Danmarks eneste svanemærkede hotelkæde, er hele tiden på udkig efter nye bæredygtige tiltag som f.eks. at reducere madspildet fra hotellernes køkkener.
Scandic kæden har allerede skåret 17 procent af sit madspild, men vil blive endnu bedre til det. Scandic er derfor gået i samarbejde med organisationen ”Stop Spild Af Mad.”
Målet er at reducere madspildet med 25 procent i 2025. En af vejene har været at installere madspilds-værktøjet ”ioLiving” på samtlige kædens 30 danske hoteller.
Den ambition skal Stop Spild Af Mad hjælpe videre med. Organisationen er 16 år gammel og har vist sig meget effektiv i sin bekæmpelse af, at god mad går til spilde.
Ifølge Miljøstyrelsen er det årlige madspild i Danmark på 814.000 tons. Det svarer til, at hver dansker smider 47 kilo spiselig mad ud om året.
Inden længe er det påske med traditionelt store frokoster og middage. Et tidspunkt på året, hvor mængden af madspild typisk bliver øget markant.
Køkkenchef Monica Bracher fra Scandic Hotel Sluseholmen i København har en række gode råd til påskefrokosten og madspild i det hele taget:
”Lad være med at stille al mad frem på bordet med det samme. Fyld hellere op i takt med, at maden bliver spist. Maden må kun stå fremme i højst to timer, hvis man vil genbruge den senere,” forklarer Monica Bracher.
Hun tilføjer, at nogle madvarer skal tilbage i køleskabet så hurtigt som muligt. Det gælder f.eks. rejer og sild, som man kan holde kolde på påskebordet ved hjælp af isterninger.
”Undlad også at blande madvarer sammen, når I gemmer resterne. Mange retter holder sig bedre, hvis de opbevares separat. Det kan være rejer og salat hver for sig eller spaghetti og kødsovs separat,” advarer køkkenchefen.
Endelig foreslår Monica Bracher, at man kan lave lækre snacks af sine rugbrøds-rester:
”Smør rugbrødet med smør og drys med lidt sukker. Bag i ovnen, indtil skiverne er sprøde. Skær dem i blokke på to centimeter og pensl dem med mørk chokolade. Så har du ret nemt en lækker snack af noget, du ellers ville have smidt ud”….
(Indledningsfoto til artiklen: Scandic)
Skriv et svar