Ifølge statistikker fra FN bor over 56 procent af verdens befolkning i dag i byer. Det betyder, at færre og færre møder den ægte natur med vilde dyr, når de har fri eller på ferie. Måske lige bortset fra i zoo, akvarier eller på tv-skærmen,
Man behøver dog slet ikke at bruge en formue eller rejse langt bort for at opleve dyreliv, skove og natur, som ikke er tæmmet af mennesker.
Det afslører en ny analyse, som det britiske firma www.liverugbytickets.co.uk har fået lavet. Selvom det kan lyde, som om der er en stor afstand mellem at sælge billetter til rugby-kampe online og til at vurdere natur-oplevelser, virker analysen slet ikke så tosset.
Den viser nemlig de ti europæiske lande, der har flest officielle naturstier med sightseeing af deres vilde dyreliv, fugle og planter.
Danmark nøjes med en ottende-plads på den natur-rige Top-10. Vores lille land har 509 stier svarende til 120 pr. 10.000 km2.
Det er fem gange færre end Schweiz med sine 2.592 naturstier, der giver 648 pr. 10.000 km2. Alpe-republikken tager dermed en suveræn førsteplads i Europa som ferie-destination for natur-elskere.
En af de mest populære naturstier i Schweiz er ”Panorama Trail: Männlichen – Kleine Scheidegg”. Her kan man – som mange andre steder i landet – se – vilde bjerggeder, den skæggede grib eller lossen.
Holland kommer på andenpladsen med 369 stier pr. 10.000 km2. I det flade land fremhæves ”N70 Natuurwandelroute” som en af de bedste stier. På den 13,7 kilometer lange rute er der gode chancer for at se rådyr, ræve og ulve.
Den europæiske tredjeplads i naturstier lander Storbritannien med 336 pr. 10.000 kvadrat-kilometer. Ovre hos briterne skal natur-elskere især besøge ”Castleton, Mam Tor and The Great Ridge Walk.” Her kan man bl.a. opleve ræve, sæler og grævlinge i deres naturlige omgivelser.
Til sidst sender www.liverugbytickets.co.uk også fire gode råde til, hvordan man bedst kan beskytte naturen og sig selv, når man er på ”hike” og naturvandring-
Efterlad ikke affald
Det er meget vigtigt at håndtere sit affald, når man befinder sig i den vilde natur. Tag derfor genbrugs-flasker med til vand og drikkelse. Plastikflasker er noget af det værste – og desværre mest udbredte – at efterlade. Hvis I færdes i områder med bjørne, må I heller ikke lade madvarer stå ubeskyttet udendørs. De kan føre til farlige møder med det store vilde dyr.
Forstyr ikke de vilde dyr
Så lokkende det end lyder – lad være med at fodre en sød ræv eller et rådyr. Det kan ikke kun være skadeligt for dyrene. Man kan også selv komme i fare, fordi vilde dyrs reaktioner er uforudsigelige. Møder man dem på sin naturvandring, er det bedst at lade dem være. Beundr i stedet de smukke dyr på afstand. Forstyr dem ikke i deres dagligdag.
Tag ikke ting med
Mange vil gerne have et souvenir med fra deres ferie. Nøjes med fotos og videoer. Undgå at plukke blomster eller brække grene af træer.
Lad hovedtelefoner blive hjemme
I dag går en stor del af danskerne rundt overalt med øretelefoner i ørerne eller hovedtelefoner på kraniet. Det er en meget dårlig ide på en naturvandring, hvor omgivelsernes lyde ofte er lige så vigtige som de smukke landskaber. Lad i stedet alle dine sanser stå åbne. Lyde kan i øvrigt også være vigtige for din egen sikkerhed. Nogle dyr giver støjende advarsels-signaler, inden de går til angreb….
(Indledningsfoto til artiklen: Shutterstock / LiveRugbyTickets)
Skriv et svar