Denne vinter er usædvanlig varm. Faktisk mange steder for varm til skiløb. I nogle skiområder sågar for varm til at sprede kunstig sne.
Alligevel rejser massere af turister til Schweiz, hvor den lokale turist-branche forsøger at tilpasse sig de nye forhold med højere temperaturer.
Hvor tusinder af feriegæster plejer at boltre sig på ski og snowboards, ser man i år langt flere vandrere og mountain-bikere undervejs.
I mange af de populære skiområder i Schweiz mangler der ganske enkelt sne på grund af de manglende frostgrader.
Den er specielt gal i skisportsbyer, der ligger under 1.500 meter i alperne. Her er pisterne kun delvist brugbare – og kun, hvis de fyldes op med kunstig sne. Det er dyrt i strøm og fungerer ikke alle vegne. Vejret kan ganske enkelt være for varmt.
Ifølge den schweiziske nyhedstjeneste ”20 Minuten” var f.eks. kun 22 af 70 pister i funktion i Gstaad hen over jul og nytår, 31 af 83 i Davos Klosters og 32 af 75 i Adelboden-Lenk.
Meget bedre går det i højere beliggende regioner som f.eks. Zermatt, hvor man kan stå på ski med udsigt til Matterhorn bjerget. Her er der skilifte op til 3.000 meter, og godt halvdelen af områdets 200 kilometer skipister er åbne. I selve Zermatt ligger 10 centimeter sne, hvilket er langt under det normale.
Den schweiziske nyhedsportal fortæller, at turistcheferne i de forskellige skisportssteder fortsat optimisme. Skisæsonen skal nok blive ok som helhed. Især, når man sammenligner med de tro katastrofe-år under Corona.
På den anden side er schweizerne godt klar over, at de bliver nødt til at indstille sig på en fremtid med mindre is og sne. Klima-ændringerne sender en hilsen.
Især de mindre skiområder, som er hardest ramt af klima-ændringerne, er i stigende grad begyndt at satse på vandre-turister og ekstrem-cyklister. Problemet er blot, at de i gennemsnit lægger færre penge end skiløbere og snowboardere.
Andre skiområder i Schweiz tilbyder nu slædebaner, der ikke kræver så meget sne. Desuden har de fået yoga og pilates i 2.000 meters højde. Vandrere kan bevæge sig rundt i bjergene sammen med geder og alpaka lamaer.
(Indledningsfoto til artiklen: Jason Blackeye / Unsplash)
Skriv et svar