De fleste har nok oplevet diskussioner om bagagen med check-in folkene i lufthavnen eller personalet om bord på flyene.
Der er nemlig store forskelle på, hvor fleksible flyselskaberne er, når det gælder håndbagage.
Især lavpris-selskaberne har indført minimal eller slet ingen gratis bagage. Selv en lille kabine-kuffert – en ”carry-on” – skal der betales for.
Derfor er det mere end nogensinde før vigtigt, at man selv opfører sig så effektivt som muligt. I hvert fald, hvis man vil slippe for at betale ekstra for håndbagagen.
Nogle få gode råd kan spare på udgifterne og samtidig lære en at skære sine medbragte ting ned til det, der er nødvendigt at have med.
Den rigtige størrelse kuffert
De fleste flyselskaber holder sig til en kabine-kuffert eller taske-størrelse, som er fastsat af deres internationale branche-organisation IATA.
Den lyder på ca. 55 gange 40 gange 20 centimeter. Cirka, fordi man i USA også kan komme ud for målene 52 gange 45 gange 20 centimeter.
Af samme grund er det altid bedst at tjekke op på hjemmesiden hos det flyselskab, man skal rejse med.
Husk, at flyselskaberne kan være nøjeregnende med både længde, bredde, højde og vægt. Sidstnævnte må maksimalt være mellem otte og 12 kilo.
Mange har købt hard-case kufferter til formålet. De ser mere elegante ud, men er ikke nødvendigvis de mest praktiske.
Deres hårde ydre kan ligefrem være et problem, når flyets overskabe er godt fyldt. Så kan der som regel fyldes lidt ekstra på, hvis kufferter og tasker er bløde og fleksible.
Kompressions-spænder kan være en god idé, fordi de kan presse overskuds-luft bort mellem kuffertens indhold.
Tag kun det nødvendige med
Det lyder logisk, men er ofte et problem for mange. Nemlig at bestemme, hvad der skal med på rejsen og hvad ikke.
Måske et gammelt råd fortsat kan hjælpe: Læg alt, hvad du gerne vil have med i kufferten og skær så halvdelen fra. Det lyder ikke særlig videnskabeligt, men er ofte et godt tip.
At tage så lidt med som muligt sparer ikke kun plads i den i forvejen lille kabine-kuffert. Det vil også give en lettere rejse. Især, hvis man flytter flere gange på turen.
På en kort rejse betyder det, at man tager mindre tøj og tilbehør med. Spørg dig selv, om du virkelig har brug for alt det, du har lagt frem.
I den forbindelse er det også vigtigt, at man tænker på den elektronik, man vil have med. Laptops eller tablets er f.eks. uundværlige for de fleste flyrejsende nu om dage.
Tjek, om flere enheder ikke kan deles om samme kabel og ladeblok. Efter, at EU har indført krav om USB-C til alle mindre elektronik-apparater, er det blevet noget nemmere. Eventuelt anskaf en USB-splitter, som flere enheder kan deles om.
Pak din kuffert klogt
Der findes mange tricks og strategier for at få så meget som muligt proppet i en lille kabine-kuffert eller rejsetaske. Sørg blot for, at de ikke får håndbagagens vægt til at overstige flyselskabets regler.
Læg altid de tungere ting i bunden af kufferten og de lette øverst. Rul tøjet frem for at lægge det fladt foldet. Det sparer plads.
Har du flere par sko med, skal du huske, at man kan lægge ting ned i skoene. Prøv dig frem. Du vil ofte blive overrasket over, hvor meget man kan presse ned i en kuffert, når man gør det effektivt.
Tag ekstra tøj på
Selvom det måske ikke ser så elegant ud, kan det ofte være praktisk at tage overtøj, jakker osv. på, når man tager på flyvetur. Også, når temperaturerne mere kalder på t-shirts alene.
For at spare plads kan det ofte være en god idé at tage det mest omfangsrige tøj og de største sko på i flyet. Det vil spare masser af plads i kabine-kufferten.
Og når man nu er ved maksimal plads-udnyttelse: Man kan også lægge ting i sine jakkelommer, som ellers vil fylde op i kufferten.
Køb først ting efter ankomst
Folk glemmer ofte, at de kan købe ting undervejs på rejsen, når de får brug for dem. Det kan også være tøj og toilet-sager. En oplagt idé på især længere rejser.
Med hensyn til f.eks. shampoo, solcreme eller drikkevarer kan det ligefrem være en nødvendighed, for beholderne, man må tage med ombord, ikke må indeholde mere end 100 milliliter.
Umiddelbart lyder det som en dyrere løsning, når man ikke kan tage tingene med fra ens lokale lavpris supermarked derhjemme.
På den anden side vil det næsten altid være billigere end at skulle betale gebyr i lufthavnen for ekstra bagage.
Det samme gælder ofte ved at lade større ting som ekstra sko, sandaler eller bøger blive hjemme.
Husk den ekstra håndbagage
Til sidst må man ikke glemme, at de fleste flyselskaber tillader, at man må tage mere end ét styk håndbagage med ombord.
Det er typisk en lille ekstra ting, som kaldes for “personal item”. Det kan f.eks. være en håndtaske, en laptop-taske eller en indkøbspose fra ”duty free” supermarkedet i lufthavnen.
Fælles for dem er, at de er så små og fleksible, at de kan placeres under sædet foran en….
(Indledningsfoto til artiklen: Getty Images / Unsplash+)
Skriv et svar