For mange danskere er skiferien årets højdepunkt. Masser af sne, solskin, flotte løjper, nye skidragter og hyggeligt after-ski efter mange kilometer på brædder ned ad bakkerne.
Desværre er skisport også en risikabel ferieform, viser en ny statistik fra SOS International, der sidste vinter måtte hjælpe over 1.300 skadede danskere hjem igen fra en uheldig ferie i bjergene.
Især er den gal med den ældre del af den danske befolkning på skiferie. Aldersgruppen 50 til 59 år udgjorde nemlig en fjerdedel af alle skadede. Mere præcist 23 procent:
”Alderen påvirker naturligt vores fysiske form. Derfor har skiløbere en højere risiko for at få en skade, når de har passeret de 50,” forklarer Sune Jauffred. Han er læge hos SOS International.
”Det skyldes typisk overbelastning, fordi folk i den alder ikke længere er så fysisk aktive som de yngre årgange,” fortsætter han.
Næst efter de 50- til 59-årige følger aldersgrupperne 10 til 19 år og 20 til 29 år, der begge står for 18 procent af skiskaderne.
De mindste børn mellem 0 og 9 år står kun for tre procent af skaderne. Det skyldes nok, at de ikke kører så stærkt på ski, og deres knogler er mere elastiske end de voksnes.
Ifølge SOS International er det særligt knæ og underben, som danskerne kommer til skade med på skiferien. 45 procent eller næsten halvdelen af alle kvæstelser ligger i den kategori.
Den næstmest udsatte del af kroppen under skiløb er skuldrene. Her finder man 19 procent af skaderne hos danske skiløbere, mens 10 procent kommer fra skader på albue og hænder:
”Knæene er særligt udfordret, når vi står på ski eller snowboard, fordi de bliver udsat for vrid. I det hele tager bruger vi andre muskelgrupper, led og sener end til dagligt. Derfor er det en god idé at træne, inden man tager på skiferie,” anbefaler Sune Jauffred.
Bedst er det naturligvis at træne alle muskelgrupper med f.eks. squats, skihop, wall-sit, planke og torso-rotation, men man bør mindst være aktiv med løb eller cykling tre gange om ugen.
Inden man tager på skiferie skal man huske at tjekke sin forsikring: Er den gyldig og dækker den skisport og hjemtransport? Rejser man på skiferie til Italien, er en ansvars-forsikring også obligatorisk.
Det er praktisk at notere telefon-nummeret til alarmcentralen på et stykke papir, som man altid har på sig under skiferien.
Det er nemlig vigtigt, at man kontaktet alarmcentralen som det første, hvis man kommer til skade på skiferien – inden lægebehandlingen finder sted.
Til sidst en lille oversigt over, hvor flest danskere kom til skade på ski i vintersæsonen 2022/23:
- Østrig – 51 procent
- Italien – 19 procent
- Frankrig – 12 procent
- Norge – 10 procent
- Sverige – 5 procent
(Indledningsfoto til artiklen: Volker Meyer / Pexels)
Skriv et svar