Med Svanemærket har Danmark i forvejen et af verdens skrappeste miljø-certificering. Kun de bedste formår at opfylde kravene – ligegyldigt om det er produkter i husholdningen eller danske hoteller og andre overnatnings-steder.
De får nu endnu skrappere krav fra Miljømærkning Danmark under Fonden Dansk Standard, der håndterer Svanemærket her i landet.
Hotellerne skal allerede i forvejen overholde mange regler for at reducere deres miljø- og klima-belastning. Fremover hæves ambitionerne yderligere, når hotellerne vælger fødevarer. Desuden må de ikke længere bruge fossil olie eller gas til opvarmning.
I dag findes over 400 svanemærkede hoteller og andre overnatnings-steder i Norden. De gør et stort arbejde i at reducere deres forbrug af energi, vand og uønskede kemikalier. Samtidig øger de løbende deres andel af mere miljøvenlig mad og skærer mængden af mad-affald ned.
Svanemærket, som er det officielle miljø-mærker i Norden, udvikler sig imidlertid løbende. Det vil nemlig være blandt de mest krævende i verden. Derfor de nye og skrappere krav til hotellerne.
“De nye krav har især fokus på at reducere klimabelastningen og energi-forbruget. Desuden er der nu endnu skrappere krav til madspild, som er en af de helt store kilder til CO2-udslip”, forklarer Martin Fabiansen. Han er direktør i Miljømærkning Danmark.
I Svanemærkets nye krav til hoteller og andre overnatingssteder er ambitionsnivauet hævet på en række områder:
- Ikke længere tilladt at bruge fossil olie eller gas til opvarmning.
- Vandforbrug skal reduceres yderligere.
- Energiforbrug og CO2-udslip skal reduceres yderligere.
- Øget indsats mod madspild.
- Øget vægt på at servere mad, der belaster miljø og klima mindre.
- Øget brug af miljømærkede produkter til daglig rengøring, opvask og tekstilvask
- Biodiversiteten på hotellernes udearealer skal forbedres.
Derudover stilles der også skrappere krav til miljøledelse: Hotellerne skal kontinuerligt forbedre sig på områder som energi, vand, affald, madspild, økologisk mad og drikke, kemikalier og indkøb – samt dokumentere forbedringerne.
95 procent af danskerne kender Svanemærket. 63 procent af dem køber varer ind efter, om de har mærket eller ej. En stigende del af hotelgæsterne gør det samme.
Svanemærket evaluerer miljø-påvirkningen i alle relevante faser af produktets eller servicens livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering. Mærket har et særligt fokus på ansvarligt ressourceforbrug, påvirkning af klima, brug af skadelige kemikalier og bevarelse af bio-diversitet.
For at opnå en Svanemærkning skal et hotel eller overnatningssted:
- Begrænse brugen af energi og udslippet af CO2.
- Undgå brugen af fossil olie eller gas til opvarmning.
- Gennemføre energi- og CO2 -reducerende tiltag for at begrænse klimabelastningen.
- Begrænse vandforbruget.
- Gennemføre vand-reducerende tiltag.
- Kildesortere effektivt for at sikre mulighed for genanvendelse af materialer og udnyttelse af ressourcer.
- Arbejde aktivt med at forebygge madspild.
- Ikke bruge éngangs-artikler i den daglige servering.
- Kun bruge éngangsartikler, som opfylder strenge miljøkrav til take away og catering.
- Servere mad, som belaster miljø og klima mindre. F.eks, tilbyder de vegetarisk mad, bruger gerne lokalproducerede råvarer og undgår truede arter af fisk og skaldyr.
- Servere en høj andel økologisk mad og drikke.
- Sikre, at bio-diversiteten på hotellernes udearealer forbedres.
- Bruge miljømærkede produkter til den daglige rengøring, opvask og tekstilvask for at begrænse uønskede kemikalier.
- Bruge en række miljømærkede produkter og tjenester.
- Oplære medarbejdere, så alle bliver engageret i miljøarbejdet.
Læs eventuelt flere detaljer om svanemærkning af hoteller via dette link….
(Indledningsfoto til artiklen: Marten Bjork / Unsplash)
Skriv et svar