Det kommer næppe som nogen overraskelse, at danskerne sender masser af billeder og tekst-opdateringer hjem til Facebook, Instagram eller Snapchat, når de er på sommerferie.
Overraskende er snarere, at det ikke er mere end 41 pct, der gør det.
Sandsynligvis har 90 pct af danskerne på sommerferie nemlig en smartphone med. Eller mindst én i familien har det.
Mere interessant er det at se udviklingen hen over tid. I 2014 år siden sendte nemlig kun 24 pct af danskerne regelmæssige opdateringer på sociale medier af deres ferie oplevelser. Altså 17 pct. flere på fire år.
Tallene stammer fra en ny nordisk analyse fra hotel- og rejse-søgemaskinen www.momondo.dk .
Her har man spurgt 26.216 online brugere om deres rejsevaner, herunder anvendelsen af sociale medier til at fortælle venner, familie, kolleger og hele verden om deres sommerferie. Godt 1.000 af de adspurgte kommer fra Danmark.
Momondo.dk’s undersøgelse viser også, at vores nordiske naboer i Sverige, Norge og Finland er meget mere ivrige end danskerne til at dele ferie-stemningen i sociale medier.
55 pct. af svenskerne gør. 52 pct. af nordmændene også – og 46 pct af finnerne. Dermed er danskerne de mest sløve – eller skal vi kalde det de mest hemmelighedsfulde – til at vise, hvad de oplever af spændende, sjove, hyggelige eller forfærdelige ting i deres sommerferie.
32 pct. af danskerne sender feriefotos til Facebook og co. 18 pct. skriver opdateringer, og 10 pct. uploader videoer. Til sammenligning – for fire år siden sendte 19 pct. billeder, 15 pct. tekster og kun tre pct. videoer.
”Den store forskel fra for fire år siden skyldes nok, at smartphones er blevet meget bedre til at tage fotos og videoer. Desuden er det blevet nemmere at dele billeder i de sociale medier,” forklarer Lasse Skole Hansen. Han er momondos danske presse-ansvarlige.
Hvis momondo.dk gentog analysen næste år – eller for den sags skyld – her til efteråret, vil de danske tal nok være vokset betragteligt.
I år er nemlig den første sommerferie, hvor mobiltelefon brugere har fuld glæde af EU’s sletning af teleselskabernes roaming-afgifter mellem landene. Det vil uden tvivl få mange flere til at bruge deres smartphone mere, når de er i udlandet. I hvert fald inden for EU’s grænser.