Det kan godt være, at sidste år var svært at komme igennem for den danske rejse- og turistbranche og alle de firmaer, som har med oplevelses-økonomi at gøre.
De danske problemer er dog næsten ingenting i sammenligning med et land som Spanien, der lever og overlever med feriegæster fra de nordligere egne af Europa.
Ifølge tal fra organisationen World Travel and Tourism Council (WTTC) kommer hver syvende tjente euro i Spanien normalt fra turismen.
Det svarer til 14,3 procent af landets brutto-national-produkt (BNP). Den næst-højeste procent-andel blandt verdens 15 største økonomier.
Infografikken fra Statista viser meget tydeligt, at Spanien måtte gennemleve et katastrofe-år i 2020: I årets første 11 måneder faldt omsætningen fra udenlandske turister med 76 procent i forhold til 2019. Fra 95,7 milliarder dollars eller ca. 595 mia. kroner til kun 18,3 eller 113 milliarder kr. sidste år.
Tirsdag rapporterede Spaniens nationale statistik-kontor samtidig, at færre end en halv million udenlandske turister besøgte landet i november. Et styrtdyk på 90 procent – sammenlignet med samme måned året før.
Så var det kun en beskeden trøst, at turismen fik et lille comeback efter den 21. juni, hvor dele af landets rejsebranche fik lov til at genåbne efter første bølge af Corona.
Det holdt lige til udgangen af september, hvor virussen vendte tilbage og begyndte at lukke Europa igen. I dag oplever traditionelle turist-områder som f.eks. Mallorca masse-arbejdsløshed, store sociale problemer osv.
Mallorca, der længe var det område af Spanien, hvor Corona-smitten var lavest, er nu endt i den præcist modsatte grøft.
I den forløbne uge steg smittetallet på den populære ferieø til 589 pr. 100.000 indbyggere. Dermed har skærpede Corona tiltag, som blev lanceret før jul, ikke haft den ønskede virkning.
Ifølge den store spanske avis Ultima Hora er der nu stor sandsynlighed for, at Mallorcas hovedstad Palma vil blive lukket helt ned fra næste uge.
Værst for Spaniens selvforståelse er måske, at situationen ikke er blevet spor bedre i denne vinter-periode, hvor der ellers plejer at være højsæson på de sydligt placerede kanariske øer….
Værst for Spaniens selvforståelse er måske, at situationen ikke er blevet spor bedre i denne vinter-periode, hvor der ellers plejer at være højsæson på de sydligt placerede kanariske øer….
(Indledningsfoto til artiklen: Steve Bidmead / Pixabay)
Skriv et svar