Det gamle tv, køleskab, komfur, vaskemaskine osv. er ikke godt nok længere til ens daglige bolig, men det kan vel godt bruges i sommerhuset. Den holdning har nok mange danskere.
Genbrug kan jo egentlig være godt nok, vil man mene. Problemet er blot, at man uden at vide det skader klimaet og giver en selv en uventet højere elregning.
Energistyrelsen udsender en advarsel om forældede el-apparater her midt i danskernes sommerferie, hvor alle sommerhuse i landet er fuldt optaget. Enten af ejerne selv, deres familie, eller de er udlejet.
”Sommerhuse, kolonihaver og andre fritidshuse er hjem for mange forældede el-apparater. De fungerer som en slags hospice, hvor det gamle køleskab og fjernsynet fra 90’erne holdes i live længere, end de egentlig burde,” fortæller fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen.
”De betyder højere elregninger, fordi de gamle apprater sluger langt mere strøm end moderne. Desuden går de også oftere i stykker. Derfor skal man tænke sig om to gange, inden man flytter gamle strømslugere ud til sommerboligen,” fortsætter han.
Thore Stenfeldt forklarer samtidig, at f.eks. et ældre køleskab med energimærke A bruger to en halv gange mere strøm end et nyt med energimærke A+++:
Forskellen i elforbruget i et 200-liters køleskab med energimærke A og et mere effektivt køleskab med mærket A+++ løber dermed op i 200 kroner årligt, hvis det er tændt hele året. For et kombineret køleskab med 150 liter køl og 75 liter frys er det over 400 kroner.
Ifølge Energistyrelsen kan man regne på økonomien i de enkelte el-apparater, hvis man kender strømforbruget. Hvornår det – fra et rent klimahensyn – er det rigtige tidspunkt at sende sine gamle apparater til genbrug, afhænger dog af en række faktorer:
“Der bruges også energi og ressourcer på at producere et nyt elapparat. Hvis I afleverer det gamle på genbrugs-pladsen, får mange af materialerne nyt liv. Der er også forskel på, hvornår det er bedst for klimaet at skrotte f.eks. en fryser eller et fjernsyn. Overordnet set betyden brugen af forældede apparater dog en unødig høj klima-belastning,” mener Energistyrelsens ekspert.
Endelig anbefaler Energistyrelsen også at overveje solceller til at minimere energiforbruget i sommerhuse. Og en varmepumpe, hvis huset bruges hele året.
Til sidst nogle gode råd til at spare strøm i sommerhuset:
- Sluk tv, radio, spillekonsoller og anden underholdning, når I forlader huset hele dagen.
- Forbind eventuelt alle lamper og apparater til én fælles kontakt, som kan slukke det hele på én gang. Alternativt kan I bruge elspareskinner.
- Dæk pool og spa til, når I ikke bruger dem – det holder på varmen.
- Indstil temperaturen i køleskabet til +5 °C og i fryseren til -18 °C. Tø maden op i køleskabet.
- Fyld vaskemaskinen op, inden I sætter den i gang. Vask ved lavere temperatur end normalt, f.eks. 20 °C.
- Fyld opvaskemaskinen, inden den sættes i gang.
(Indledningsfoto til artiklen: Robin Skjoldborg / VisitDenmark)
Skriv et svar