Der var engang, hvor man kunne betale i dyre domme for at flyve over Atlanten i Concorde med over to gange lydens hastighed.
I dag foregår flyvninger mellem Europa og USA noget langsommere. Eller dog.
På grund af særlige vindforhold i oktober kom rutefly fra mange forskellige selskaber over Atlanten fra USA til Europa med en fart på op til 1.250 kilometer i timen. Det er tæt på lydens hastighed.
Forklaringen er en meget kraftig såkaldt jetstream. Det er vinde, der blæser i mellem otte og 11 kilometers højde fra vest mod øst.
Lige for tiden når Jetstreams op på 250 til 260 kilometer i timen. Det betyder kortere rejsetider fra USA til Europa, men længere den modsatte vej på grund af modvinden.
Et konkret eksempel kommer fra det polske flyselskab LOT, hvis Boeing 787-8 Dreamliners normalt bruger 7,5 timer mellem Newark lufthavnen ved New York og til Warszawa. Nogle gange tager det sågar over otte timer.
Den 31. oktober satte LO15 Dreamliner’ne imidlertid en ny rekord med en flyvetid på bare seks timer og 56 minutter. Undervejs fløj maskinen med over 1.230 kilometer i timen.
Også andre flyselskaber som f.eks. American Airlines har meldt om super-hurtige rejser over Atlanten for nylig.
På ruten mellem JFK i New York og London Heathrow nåede et af selskabets passagerfly op på 1.251 kilometer i timen. Kun lidt langsommere gik det for et Delta Air Lines fly mellem Los Angeles og Heathrow. Det toppede ved 1.223 kilometer i timen.
Når man ser bort fra Concorderne, holdes den officielle fart-rekord over Atlanten af et British Airways fly fra februar 2020. Det kom helt op på 1.327 km i timen….
(Indledningsfoto til artiklen: William Hook / Unsplash)
Skriv et svar