Mens flere og flere lande lemper deres rejse-restriktioner – også Danmark – diskuterer politikere og embedsmænd i EU fortsat om detaljerne i det fælles-europæiske Corona pas.
Passet skal være et bevis på, at bæreren f.eks. er vaccineret mod Corona, hvornår han eller hun senest er testet, og om den pågældende tidligere har været smittet med den frygtede virus.
Ideen er, at det digitale pas skal kunne fungere i alle EU-lande, således at ejeren uden problemer kan rejse rundt i Europa.
Den slags dokumenter har flere lande – bl.a. Danmark – allerede lavet lokalt. Problemet er blot, at de ikke er indbyrdes kompatible. Desuden skal Danmark lave individuelle aftaler med hvert enkelt andet land for at gøre passet gyldigt uden for de danske grænser.
Netop dette skulle EU-passet løs. Det er planlagt til at være færdigt medio juni, men så sent som i aftes tirsdag kunne EU-landene ikke blive enige om indholdet af passet.
Parterne skal igen mødes i morgen torsdag for forhåbentligt at finde en enighed., fortalte Portugals formand for EU-rådet sent i aftes.
Ifølge tyske nyhedsmedier diskuterer EU-landene i øjeblikket om, hvilken status Corona-testede personer skal have.
Desuden kan landene ikke blive enige om, hvorvidt passet skal give automatisk adgang til hele EU – eller om hvert medlemsland kan begrænse dets muligheder.
Endelig slås EU om, hvem der skal betale for krævede Corona-tests. EU-parlamentet ønsker, at testen skal være gratis for alle borgere, mens enkelte lande mener, at det er en indgriben i deres individuelle beslutnings-kompetence.
Stridighederne er en dårlig nyhed for hele rejsebranchen og for millioner af EU-borgere, der havde glædet sig til at kunne tage på sommerferie i udlandet i år.
Med kun fire uger til den planlagte lancering er der en stor risiko for forsinkelse af det digitale Europa-pas:
Først skal alle deltagende lande være enige om indholdet – og det er man tilsyneladende ikke endnu.
Kan der opnås enighed, skal EU-parlamentet og de enkelte medlems-lande formelt godkende og vedtage dokumentet.
Derefter skal programmørerne i gang og implementere indholdet. Passet skal oversættes til alle EU-sprog og gøres kompatibelt med lokale Corona-pas som f.eks. det danske.
Endelig skal det afprøves grundigt, inden det omsider kan markedsføres og frigives til download. Den slags plejer at tage meget længere tid end fire uger, hvis det skal gøres ordentligt.
EU’s Corona pas skal dels være sikkert mod forfalsking. Dels skal det bygge bro over de mange forskellige Corona-regler, som EU-landene opererer med i øjeblikket.
Grækenland, Spanien, Frankrig, Tyskland og Danmark har f.eks. forskellige krav om, hvor gamle Corona tests må være for at give adgang.
Nogle lande accepterer også en enkelt vaccine, mens andre forlanger to. Desuden er der forskellige regler om karantæne.
I Spanien er lovgivningen endnu mere kaotisk. Her er det op til de enkelte regioner at bestemme, hvilke rejse-restriktioner der skal være gyldige i deres region.
(Indledningsfoto til artiklen: Lukas / Unsplash)
Skriv et svar