
I den seneste uge har der været flere eksempler på, at EU-borgere er blevet afvist og sendt hjem igen, da de ankom til USA med fly.
De har rendt hovedet mod nye amerikanske indrejse-regler, som præsident Trump har indført sammen med de mange andre ændringer i USA’s udenrigspolitik og samhandel med andre lande.
Stramningerne fik først det tyske Udenrigsministerium til at ændre i sin rejsevejledning til USA, fordi afvisningerne bl.a. er gået ud over tre tyske statsborgere.
Efterfølgende har også det danske Udenrigsministerium opdateret sin rejsevejledning. Ikke fordi der tilsyneladende har været danskere med problemer ved indrejse til USA, men for at advare om, at risikoen er vokset for, at det kan ske.
Tre stramninger ved indrejsen
Trump har forbudt andre køns-indikationer end ”mand” og ”kvinde”. Hvis man f.eks. hører til LGBGTQIA+ folket og f.eks. har ”X” som køns-markering, kan det give vanskeligheder.
Udenrigsministeriet anbefaler derfor, at den type personer henvender sig til den amerikanske ambassade i København i god tid inden den planlagte afrejse til USA for at få råd og vejledning.
Det andet problem opstår i stigende udstrækning, fordi USA opererer med to forskellige indrejse-metoder – det traditionelle visum og den nyere digitale Esta-tilladelse.
Rejsende til USA skal sørge for, at man har en af de to tilladelser eller begge to 100 procent på plads, for de amerikanske indrejse-myndigheder ser meget mere striks på reglerne end tidligere. Igen på ordre fra Det Hvide Hus.
Her kommer vi så til det tredje problem: Nemlig, at det tilsyneladende er helt op til den enkelte betjent i indrejse-kontrollen i f.eks. lufthavnen, om han eller hun vil godkende en person til at besøge USA.
Ifølge tyske medier virker godkendelser og afvisninger temmelig vilkårligt. Måske kan det være afgørende, om grænse-betjenten kan lide udlændingen ved skranken foran ham eller hende eller ej.
Indtil videre har problemerne været størst ved grænse-overgangene mellem Mexico og USA og Canada og USA, mens episoder i de store lufthavne endnu ikke er kendt.
Ikke desto mindre advarer flere EU-landes udenrigsministerier inklusive det danske nu om mulige problemer.
Danskere og de fleste andre EU-borgere skal ikke længere have et visum for at rejse ind i USA. I stedet skal man søge online om og få en ESTA-tilladelse på forhånd.
ESTA kaldes også et Visa Waiver program. EU er selv på vej med et tilsvarende system for ikke-EU borgere, men det er blevet udsat flere gange og er endnu ikke i funktion.

Donald Trump har gjort det mere besværligt at rejse ind i USA. (Foto: Ronile / Pixabay)
Hvis I bliver stoppet ved indrejse-kontrollen
Principielt giver ESTA adgang til maksimalt 90 dages ophold i USA, men desværre er det ikke nogen garanti, at man kan rejse ind i USA, når man har fået sin ESTA tilladelse online.
Afgørelsen, om man får lov til at komme ind i USA, tages af den enkelte betjent i ”Customs and Immigration” slusen i lufthavnen, ved landegrænserne til Mexico og Canada samt i de større krydstogthavne. Her kan man altså også få et nej, selvom ESTA er på plads.
Hvis betjenten afviser ens ansøgning, skal man lade være med at blive uhøflig og vred og måske råbe op, for så risikerer man at blive anholdt og sat i arresten, indtil man bliver sendt hjem til sit eget land igen.
Desuden skal man i disse Trump-tider sørge for at overholde ESTA og visum-regler meget præcist. Det vil sige, at tidsfrister ikke må overskrides, og man må heller ikke begynde at tage arbejde i USA, hvis man har det forkerte visum.
Bedst er det at forberede sig godt på forhånd på de små interviews, som grænse-betjentene involverer alle indrejsende i.
Svarene skal være korte, præcise og ærlige og være i overenstemmelse, hvad der står i ens ESTA-ansøgning, som grænsebetjenten har stående på skærmen foran sig.
Interviewene foregår altid efter samme skema:
Man bliver bl.a. spurgt om formålet med sit besøg i USA – privat, forretning, uddannelse. Man skal også oplyse længden af opholdet – hav rejsedatoer og dokumentation parat.
Betjenten vil derefter spørge om opholdssted i USA – adresse og booking papirer. Disse detaljer er også vigtige for folk, der er på forretningsrejse.
Endelig kan betjenten finde på at stille mere personlige spørgsmål om f.eks. ens økonomi og familie-status.
Som nævnt skal man forsøge at virke rolig foran betjenten. Lad være med at komme med dårlige jokes eller opføre sig utålmodigt.
Mere nervøse bliver indrejse-ansøgere, når grænsebetjenten beder dem om at følge med ind i et separat lokale til et ekstra interview.
Det behøver dog ikke at være et faresignal, men kan være statistisk rutine. Nogle gange er der tale om en standard-procedure, hvor betjenten dobbelt-tjekker ansøgerens dokumenter og oplysninger.
Også her gælder det om at bevare roen. Venner og forretnings-partnere kan ringes op, bookinger i hoteller bekræftes osv.

(Foto: Getty Images / Unsplash+)
Udenrigsministeriets anbefalinger
Som nævnt har det danske udenrigsministeriet opdateret sin rejsevejledning efter indrejse-problemerne i USA.
Den opdaterede vejledning har til formål at understrege vigtigheden af at kunne dokumentere lovligt ophold i USA samt vejlede om forhold, man skal være særligt opmærksom på ved indrejse, oplyseer ministeriet.
Her fremhæver man især, at problemer kan opstå, når danskere har skiftet køn eller hverken definerer sig som mand eller kvinde:
”Når du skal søge om ESTA eller visum til USA, er der (nu kun) to kønsbetegnelser at vælge imellem: Mand eller kvinde.
-Hvis du har kønsbetegnelsen X i dit pas, eller du har skiftet køn, anbefales det at kontakte den amerikanske ambassade forud for rejsen for vejledning om, hvordan du skal forholde dig, står der i rejsevejledningen.”
X bruges i pas som en kønsbetegnelse for personer, der hverken definerer sig som mand eller kvinde….
(Indledningsfoto til artiklen: Homeland Security)
Skriv et svar