
I dag onsdag og i morgen torsdag bliver der meget travlt i Københavns Lufthavn med hver 76.000 rejsende gennem gatene. Årsag Kristi Himmelfartsdag, som mange danskere udnytter til en forlænget weekend i udlandet.
På søndag kommer den hidtil travleste dag siden Corona pandemien. Omkring 90.000 mennesker ventes at starte og lande med fly i Danmarks største lufthavn.
Under normale omstændigheder vil denne mængde passagerer ikke give personale og ledelse i Københavns Lufthavn sved på panden. Lufthavnen er bygget til at kunne håndtere endnu flere.
Der er bare lige det problem, at både lufthavnen og luftrummet over hele Danmark mangler flyveledere til at dirigere flytrafikken.

I dag onsdag, i morgen torsdag og på søndag bliver der ekstra travlt i Københavns Lufthavn. Risikoen for både køer og forsinkelser er stor på grund af mangel på flyveledere. (Foto: Københavns Lufthavn)
Det har igennem flere måneder betydet masser af forsinkelser og aflysninger af flyafgange i især Københavns Lufthavn.
Alene i søndags blev næsten halvdelen af alle rejsende forsinket med mere end en kvartal. 41.000 af 85.000 for at være præcis. I hele april var det over en million passagerer.
Situationen er naturligvis til stor irritation for både passagerer, flyselskaber og lufthavnen selv.
Utilfredse rejsende kan jo ikke klage til flyvelederne selv eller deres arbejdsgiver Naviair.
I stedet må lufthavnens personale og kunde-service hos flyselskaber og rejsebureauer stå skoleret og tage imod svadaerne, selvom de ikke har nogen som helst indflydelse på, hvor mange flyveledere der er på arbejde i kontroltårn eller kontrolcenter.

Det er bedst at tage ud i Københavns Lufthavn i ekstra god tid. To timer før afgang ved rejser i Europa og tre, hvis flyveturen er interkontinental. (Foto: Getty Images / Unsplash+)
Hvad gør man som passager, der gerne vil ud at rejse? Kan man tage nogle forholdsregler, så man ikke ender med at stå i lange køer i lufthavnen med billetten købt og kufferterne pakket?
Trends & Travel har spurgt specialisterne hos Gouda Rejseforsikring. Det er nemlig ofte her, at mistede flyrejser ender, fordi folk vil have deres forsikring til at dække.
Gouda anbefaler naturligvis, at man på forhånd køber en god rejseforsikring. Den kan i det mindste redde nogle af pengene hjem igen, selvom man ikke selv kommer ud at rejse.
Derudover har forsikringsselskabet følgende syv gode råd:
1.
Hold løbende øje med Københavns Lufthavns hjemmeside eller i lufthavnens app, om jeres fly er forsinket eller måske endda aflyst.
2.
Tag ud i lufthavnen i ekstra god tid. To timer inden afgang, hvis rejsen er i Europa. Tre timer før lange interkontinentale flyveture til f.eks. USA eller Asien.
3.
Inden I køber en flyrejse, bør I sikre jer, at der ved mellemlanding er nok tid til at nå næste fly. Også, hvis der er forsinkelser fra den første lufthavn, man rejser fra.
4.
Hvis I rejser med børn, er det en god idé at pakke ekstra fornødenheder i håndbagagen som f.eks. bleer, medicin, mad og oplader til mobil og tablet. Hvis der er plads, kan det også være praktisk at pakke lidt ekstra børnetøj i håndbagagen.
5.
Får et forsinket fly indflydelse på ens videre transport, bør I straks tage kontakt til flyselskab og rejseudbyder.
Ellers risikerer I, at jeres billetter og hotel-booking blíver annulleret. Her kan I også finde ud af, om de kan hjælpe med den videre færd trods forsinkelsen.
Hvis ikke, kan rejseforsikringen i mange tilfælde hjælpe med at afholde ekstra-udgifter, der opstår, når man forsøger at redde resten af rejsen.
6.
Hvis en forsinkelse ender med, at I f.eks. skal tage en uplanlagt overnatning undervejs, skal I straks kontakte jeres flyselskab for assistance.
Kan flyselskabet ikke hjælpe, er det en god idé at tage kontakt til jeres rejseforsikring. I langt de fleste tilfælde kan forsikrings-selskabet hjælpe med ophold og refundere eventuelle udlæg.
7.
Har man købt en charter- eller pakkerejse, der indeholder både flytransport og hotel, skal I som udgangspunkt kontakte jeres rejsebureau.
(Indledningsfoto til artiklen: Yousef Alfuhigi / Unsplash)
Skriv et svar