Verdens største flyselskab – American Airlines – var i går et af de sidste til at lægge sig på knæ for den kinesiske regering.
Som de fleste andre internationale flyselskaber med ruter i eller til Asien stopper American omtalen af Taiwan som en selvstændig stat på sin hjemmeside.
I stedet omtales kun Taiwans hovedstad som en destination. Desuden vises lufthavns-koden TPE for Taipejs Taoyuan International Airport.
Folkerepublikken Kina har aldrig accepteret Taiwan som en selvstændig stat. Den blev skabt på en stor ø ud for Kinas kyst i 1949, efter at Chiang Kai-shek tabte den kinesiske borgerkrig til Mao.
Siden har de to Kina’er levet side om side, men med en evig trussel om, at storebror i Beijing ville erobre lillebror i Taiwan. I dag overlever Taiwan vel kun, fordi USA har garanteret landets selvstændighed.
I de senere år har det stadig stærkere Kina øget sit internationale pres på andre lande, som skal holde op med at anerkende Taiwan som selvstændig stat.
Beijing har også krævet af udenlandske virksomheder med Kina-forbindelser, at de skal fjerne omtaler på deres hjemmesider af Taiwan som en selvstændig stat eller som et ikke-kinesisk territorium.
Det gælder ikke mindst de internationale flyselskaber, der trues med store bøder og mulig udelukkelse, hvis de ikke makker ret. Deadline for at slette Taiwan fra flyselskabers hjemmesider er i dag onsdag den 25. juli.
Fra i morgen er Taiwan dermed forsvundet, når vi skal ud at flyve. Man kan selvfølgelig stadig flyve dertil. Kinesernes krav omfatter ikke, at flyselskaberne skal stoppe deres ruter. De flyver blot ikke længere til Taiwan, men til Taipeh i Kina.
De to andre store amerikanske flyselskaber – Delta og United – ventes at følge American i løbet af i dag. Hos et tredje selskab fra USA – Hawaiian – står Taiwans største lufthavn allerede omtalt som liggende i Taipeh, Taipeh.
SAS ændrede allerede i maj sin hjemmeside, og TPE registreres nu som en lufthavn i Taiwan, Kina. Som om Taiwan var en del af Folkerepublikken.
SAS følger samme praksis som andre store europæiske flyselskaber som bl.a. Lufthansa, Finnair og British Airways.
USA’s præsident Trump har endnu ikke kommenteret Taiwans forsvinden fra flyselskaberne, men mon ikke der kommer en hidsig tweet, når deadline også når Washington og omegn. På grund af tidsforskellen er der onsdag i USA i mange timer endnu….
Skriv et svar