Næste gang, I rejser til Thailand og glæder jer til at deltage i f.eks. elefant shows, skal I måske tænke jer om en ekstra gang.
En ny undersøgelse afslører nemlig, at kun syv procent af elefanter i fangenskab i Thailand lever under gode forhold, hvor de kan få opfyldt deres naturlige behov.
63 procent af de majestætiske dyr holdes under meget ringe forhold, mens 39 procent bor under bedre, men fortsat ringe forhold.
Samtidig er antallet af elefanter, der er tvunget til at leve sammen med mennesker, eksploderet i de senere år. I dag udnytter thaierne 70 procent flere elefanter i turist industrien end for 10 år siden.
Tallene stammer fra en ny analyse, som dyrebeskyttelses-organisationen World Animal Protection har lavet. Resultaterne er samlet i rapporten ”Elephants: No Commidities.”
Som led i undersøgelsen har World Animal Protection besøgt 357 lejre i Thailand og andre asiatiske lande, hvor elefanter holdes som turist attraktion.
Her lever 3.800 snabeldyr og bruges bl.a. til elefant-ridning, badning med elefanter og elefant shows, hvor turisterne kan komme tæt på dyrene. Det grænser mange steder til tortur for dyrene, mener organisationen:
”Desværre er det turisternes efterspørgsel efter at have fysisk kontakt med elefantenre, der har fået industrien til at boome. Elefantenre skal ofte igennem traumatiserede træning og lidelser, før vi mennesker kan bruge dem som store kæledyr,” forklarer Gitte Buchhave. Hun er direktør i World Animal Protection Danmark.
Flere og flere turister er klar over, at elefanter bliver kuet med ekstremt barske metoder, når de trænes til at bære rundt på mennesker eller optræde med tricks.
Derfor opsøger de i stedet oplevelser som elefant-vask og -badning, hvilket har fået antallet af den slags lejre til at tredobles på bare fem år.
Mange af lejrene markedsfører sig på at tilbyde god dyrevelfærd eller at have reddet elefanterne. Sandheden er bare en helt anden, mener Gitte Buchhave:
”Turister bliver ofte narret til at tro, at de besøger en elefant-venlig lejr, fordi de kalder sig for ”reservater” eller ”redningscentre”. I virkeligheden fratages elefanterne deres frihed og pines ofte på grusom vis, før det bliver sikkert nok for turister at have nærkontakt med dem,” siger den danske ekspert i dyrebeskyttelse.
Hun vedgår, at flere lejre har droppet elefant-ridning og dermed i nogen grad forbedret elefanternes vilkår. Der er dog langt igen, før man kan tale om, at de store dyr lever under gode forhold….
(Indledningsfoto til artiklen: World Animal Protection)
Skriv et svar