Der var engang, at pilot og stewardesse var blandt drømme-jobbene for børn og unge mennesker. Masser af rejser, se andre lande og få en god løn for det, måtte være paradis.
I dag ser verden noget anderledes ud. COVID-19 pandemien har på få måneder vendt op og ned på hele rejsebranchen.
Hoteller, rejsebureauer og flyselskaber må fyre en stor del af deres ansatte, og ingen tør sige, hvornår verden igen vil være som før Corona. Måske næste år, måske i 2022 eller 2024 – måske aldrig.
Lige nu står alle i den amerikanske luftfart og venter med spænding, hvad der sker i de næste par dage.
Bliver hjælpepakken på 25 milliarder dollars – CARES Act – fra Det Hvide Hus forlænget, som har holdt de amerikanske flyselskaber oven vande mod, at de holdt de vigtigste indenrigs ruter i gang – selv uden passagerer på flyene?
Hvis det ikke sker, bliver mindst 6.000 piloter fra USA’s større flyselskaber sendt hjem uden løn fra den 1. oktober. Med triste udsigter til at få et lige så godt job igen som før Corona krisen.
Alene United Airlines kan blive nødt til at sige farvel til over 2.200 piloter – Delta Air Lines til knap 2.000. Til sammenligning måtte SAS i slutningen af juni fyre 176 piloter i Danmark.
Delta Air Lines håber på, at nye forhandlinger med fagforeninger og en forlængelse af regeringens hjælpepakke kan reducere antallet af afskedigelser.
Allerede på nuværende tidspunkt har 20 procent af Delta Air Lines ansatte forladt flyselskabet via frivillige aftrædelser og tidlig pension. Det er 17.000 ansatte.
United Airlines har advaret om, at op imod halvdelen af de ansatte må forlade selskabet i oktober. Det er 36.000 mennesker. Af dem er 2.250 piloter, 15.000 kabine ansatte, 11.000 i kundeservice og 5.500 mekanikere og teknisk personale.
Hos det tredje af USA’s mega-store flyselskaber – American Airlines – er tallet en smule lavere, selvom 25.000 svarer til alle indbyggere i en pæn stor dansk provinsby.
TV-stationen CBS News forudser, at mindst 80.000 med job i amerikanske flyselskaber står foran hjemsendelse uden løn her i efteråret.
Situationen er lige så slem i Danmark. Tallene er bare meget større i USA….
(Indledningsfoto til artiklen: StockSnap / Pixabay)
Skriv et svar