Lige i øjeblikket er danskerne forhindret i at besøge selv vores største nabo. Ligesom Danmark har også Tyskland lukket sine grænser for at forhindre udbredelsen af den forfærdelige COVID-19 virus.
Vi kan ikke engang køre en tur ”æwe æ græns” for at shoppe billige øl, sodavand og slik. Rejser til Berlin, Hamburg eller Bayern er lagt over på hylden til drømmeland. Tyskland er bare lukket lige nu.
Og dog.Tysk Turistinformation har fået den gode idé at bruge undtagelses-tilstanden efter Corona til at minde os om, at vores naboland har skabt nogle af verdens-historiens vigtige opfindelser.
Det er hverken Folkevognen, BMW, Mercedes, Porsche, Audi, Siemens, Bosch, bogtrykket, diesel-motoren, bagepulveret eller Oktoberfest i München. Næh – det er såmænd hamburgeren, kontakt-linsen, kaffe-filteret eller termokanden.
Se verden bedre
Ideen om en linse, der kan ligge på øjet og korrigere et dårligt syn, lyder muligvis meget moderne. Uudviklingen af af de kontaktlinser, vi kender i dag, begyndte imidlertid for flere hundrede år siden syd for grænsen.’
Allerede i 1508 nedfældede italieneren Leonardo da Vinci en teori om, at et dårligt syn kunne korrigeres af en slags vandfyldt glashalvkugle over øjet.
Den franske filosof og matematiker, René Descartes, foreslog så i 1636 at placere et glasfyldt rør direkte på øjets hornhinden. Desværre kunne øjet så ikke blinke.
Først i 1888 lykkedes det for den tyske øjenlæge Adolf Gaston Eugon Fick at lave en linse, der minder om de kontaktlinser, vi kender i dag.
De linser, som Fick lavede, var af blæst glas. Brugeren kunne holde ud at bære dem i et par timer ad gangen, og de korrigerede fint hans eller hendes synsproblemer.
Den gode kop kaffe
Hver morgen lavede Melitta Bentz en kop kaffe til sin mand. Og hver morgen, efter at han var taget på arbejde, stod hun og nørklede med den rodede messingkedel med kaffegrums i bunden.
En dag havde konen fået nok. Hun tog sin gamle kaffekedel, stak flere huller i bunden med et søm, dækkede indersiden med et ark papir fra sin søns notesbog, fyldte kedlen med formalet kaffe, satte kedlen over en kaffekop og hældte langsomt kogende vand igennem den.
Kaffefiltret var født, og den gode Melitta patenterede opfindelsen i Dresden den 8. juli 1908. Siden er Melitta blevet indbegrebet af kaffefilter og pulverkaffe. Alle kender også Melitta kaffemaskiner.
Flasken, der kan holde indholdet varmt
Glastekniker Reinhold Burger voksede op i i Baruth syd for Berlin, men fik sin inspiration fra flere års ophold i USA i slutningen af 1800-tallet.
Tilbage i Tyskland åbnede Burger en fabrik i 1894, der fremstillede glasflasker til laboratorier, termometre og forskelligt medicinsk udstyr.
I den forbindelse patenterede han i 1904 en ”Thermos” vakuum flaske, der kunne rumme flydende ilt til de første køleskabe.
Et par år senere skabte Burger en fuldstændig forseglet flaske med en beskyttende metal-skal på ydersiden. Termo-kanden var født, som vi kender den i dag.
Det blev imidlertid ikke Burger selv, der scorede de store penge på opfindeklsen. I 1909 solgte han nemlig patentet og navnet Thermos til et amerikansk firma, som sidenhen har spredt varmholde-flasken til alle hjem i den vestlige
Hamburgers kommer fra Hamborg
De fleste forbinder burgers og hamburgers med USA. Uden tvivl er det også herfra, at fastfood bølgen kom med kæder som McDonald’s eller Burger King.
I dag skændes USA og Tyskland højlydt om, hvem der kan tage æren for burgeren. I virkeligheden kan begge lande deles om det, men det kan de nok ikke blive enige om.
Set med tyske briller er det et faktum, at bøffen i en bolle stammer fra Hamborg. Det var allerede i det 19. århundrede e international havneby, som tusinder af emigranter brugte som springbrædt til den nye verden i USA.
Flere tyske indvandrede endte i New York, hvor de åbnede restauranter med Hamburg Steak på menuen. Det var en amerikaniseret version af den tyske kødret, der var tilberedt af hakket kød, løg og brødkrummer.
Under den industrielle revolution fik amerikanske fabriks-arbejdere serveret Hamburg Steak fra madbiler. Fast food begrebet var født.
Kort efter blev Hamburg Steak produkt-udviklet, så hakkebøffen blev anbragt mellem to skiver brød og lidt tilbehør i form af f.eks. sennep, dressing og salat. Det gjorde kødretten meget lettere at spise….
(Indledningsfoto til artiklen: Marcel Gnauk / Pixabay)
Skriv et svar