
Ingen tvivl om, at krigen i Ukraine skader vores jord på mange områder.
Forfærdelig mange mennesker bliver dræbt i stridighederne.
Byer bliver bombet, natur-området smadret og forurenet af ammunition, olie, ødelagte våben osv.
Ukraine-krigen har dog også en side-effekt, som de færreste er opmærksomme på.
Den sørger nemlig for, at alle de civile passager- og fragtfly, der normalt krydser Ukraine og det sydøstlige Rusland, må tage en stor omvej for ikke at blive skudt ned.
Det betyder så også et højere brændstof-forbrug og en øget belastning af luften med CO2 og andre giftige gasser.
Alene i 2023 stod omvejene for en for ekstra 8,2 millioner tons CO₂ udledning oven i den, der allerede belastede luften over Europa. Det svarer til en stigning på én procent.
I 2024, hvor tallene endnu ikke er gjort op, ventes de at ende på nogenlunde samme niveau.

På dette verdenskort ser man tydeligt, atr den civile lufttrafik er forsvundetr over både Ukraine og det meste af Rusland. Til gengæld er der blevet travlt hen over f.eks. Tyrkiet – den røde farve. (Illustration: Nature)
Det viser en analyse, som forskere ved Sorbonne universitetet i Paris har foretaget. Målet var at finde ud af, hvor meget en lokal krig kan påvirke CO₂ balancen.
Forskerne kan kun medtaget de omkring 1.000 daglige fly mellem Europa og Asien, som normalt slår en genvej hen over Ukraine og Rusland i fredstid.
Forskerne har ikke indberegnet CO₂ forureningen fra de mange militærfly og droner, der konstant befinder sig i luften over krigsområdet.
Ifølge rapporten er der dog også positive effekter for luften. Det mærkes især over Rusland, hvor alle vestlige flyselskaber har stoppet deres Asien-ruter på grund af luftrummets lukning. Her er CO₂ forureningen faldet.
Under krigen har russiske flyselskaber samtidig skåret ned på deres indenrigs afgange. De har svært ved at få fat i reservedele til Airbus og Boeing og må derfor holde mange maskiner på jorden.
Tager man f.eks. en Lufthansa flyvning mellem Tokyo og Frankfurt. Inden Ukraine krigen varede den 10,5 timer. I øjeblikket varer den 13,5 timer på grund af den omvej, flyet må tage for at undgå russisk luftrum.
Overført til brændstof svarer det til et merforbrug på 14,8 procent og altså også en tilsvarende højere CO₂ belastning.
De franske Sorbonne forskeres CO₂ rapport er offentliggjort i det videnskabelige medie ”Communications Earth & Environment”, der er en del af den berømte ”Nature” forlagsgruppe….
(Indledningsfoto til artiklen: YS / Unsplash)
Skriv et svar