Det kan godt være, at vi glæder os meget til at rejse på ferie. Udsigten til uendelige mængder sol og varme, hvide strande og hyggelige restauranter er jo besnærende.
Alligevel bekymrer rigtigt mange sig i dagene, før kufferterne pakkes færdige, valutaen veksles, og turen går til lufthavnen med de obligatoriske ventetider ved check-in, Security og for nogles vedkommende også i paskontrollen.
Fire af ti danskere (44 pct) frygter nemlig at rende ind i tyveri, terror eller alvorlig sygdom, når de er ude at rejse og hjemmefra.
Risikoen for at blive ramt af disse forfærdelige ting er dog lille. Langt mere sandsynligt er, at vi vil opleve forsinkede fly og små-sygdomme som snue, sol-skoldning eller høfeber.
Ifølge en ny analyse fra rejseselskabet Apollo og forsikrings-selskaber Gouda er 29 pct. af de danske ferie-rejsende nervøse for at blive syge undervejs. Hver fjerde (25 pct) frygter tyveri. 16 pct. tænker på røveri, mens 15 pct. er bekymret for at blive ramt af terror.
Undersøgelsen har Gouda gennemført blandt 1.510 rejselystne danskere. Forsikringsselskabet siger, at der ikke er noget at frygte, medmindre man da rejser til særligt uroplagede dele af verden eller til lande, hvor tropesygdomme raser.
Alligevel anbefaler både Gouda og Apollo, at alle rejsende for en sikkerheds skyld tjekker deres forsikringer, inden de tager afsted på ferie. Alt for mange er nemlig ikke klar over, om og hvordan de er dækket, hvis uheldet skulle være ude.
Virkelighed mindre farlig end fantasi
Ser man på, hvad danskerne har oplevet på deres rejser gennem de seneste tre år, er virkeligheden heldigvis mindre dramatisk end nervøse menneskers fantasi.
Hver femte (21 pct.) har således oplevet flyforsinkelser – ikke mindst her i sommers. Hver tiende (11 pct.) har været ramt af sygdom, der krævede behandling men ikke indlæggelse.
Det største uheld er dog næsten, at mange af os glemmer at tjekke vores forsikringer:
Mange rejsende har stadig den opfattelse, at man er fuldt dækket af det blå EU-sygesikringskort, når man tager på ferie i udlandet. Det er slet ikke tilfældet. En separat rejseforsikring er det bedste, man kan investere i – ud over billetten til sin ferie.
Hos Apollo hører man også fra kunder, der er udsat for større eller mindre forhindringer på rejsen – og som ikke nødvendigvis er dækket af deres standard forsikring:
”Der er heldigvis ikke noget, der sker hver dag. Vi dækker naturligvis det, som vi lovmæssigt skal via pakkerejseloven. Men somme tider har vores gæster altså brug for hjælp, som skal være en del af deres rejseforsikring. Så håber vi hver gang, at de faktisk har tegnet sådan en forsikring,” forklarer Glenn Bisgaard. Han er kunde- og kommunikationschef hos Apollo.
Både Gouda og Apollo opfordrer derfor til at kontakte rejsearrangøren eller sit forsikrings-selskab, før man tager afsted på ferie – hvis man er det mindste i tvivl, om man er dækket.
Mange vil sikkert mene, at Apollo og Gouda er for sent ude med deres opfordring. De burde være udsendt for flere måneder siden. Nu er de fleste danskere jo for længst vendt tilbage fra årets sommerferie.
Men bedre sent end aldrig. Anbefalingerne er jo også gyldige for fremtidige rejser. Ligegyldigt, om det er et storby-trip i efterårsferien eller den obligatoriske vinterferie til sne i bjergene eller sol sydpå.
Misforståelserne omkring det blå EU-sygesikringskort er nok de vigtigste. Bliver man syg i et andet EU-land og skal indlægges, skal man selv betale for det, hvis man ikke har andet at vifte med end det blå kort. Her kunne en rejseforsikring have klaret ærterne.
En anden tillægs-forsikring, der kan være relevant at tegne ved rejser, er selvrisiko på skade på bilen derhjemme – f.eks. ved parkering i lufthavnen.
Det samme gælder nedsat selvrisiko ved billeje, tandbehandlinger på ferier, for ID-tyveri, beskadiget kuffert i forbindelse med flyrejsen, sygdom og hjemtransport….
Skriv et svar