Selvom Udenrigsministeriet ikke længe råder danskere fra at rejse til en række populære destinationer i Sydeuropa, regner rigtigt mange med, at de kan få problemer i ferien.
Knap halvdelen – 48 procent – af danskerne er således bekymrede for at strande i deres rejsemål på grund af lokale Corona restriktioner.
Det fortæller en dugfrisk undersøgelse, som analysefirmaet Yougov har lavet for forsikrings-selskabet Topdanmark.
Samme analyse afslører, at halvdelen af danskerne er bange for at få at blive smittet med Corona, mens de er ude at rejse.
At der er god grund til at være nervøs, viser aktuelle erfaringer fra Portugal, hvor tusinder af briter på ferie er strandet på grund af ændrede rejse-restriktioner:
Da de tog på ferie til Portugal for et par uger siden, stod landet på den grønne liste hos det britiske udenrigsministerium.
I mellemtiden har England ændret Portugals status på grund af højere Corona smitte, så rejser til landet nu er forbudt.
Resultatet blev, at briterne måtte blive i Portugal, medmindre de kunne nå at komme hjem med fly inden den forløbne weekend.
Hvis ikke, måtte de selv betale for en dyr retur-billet og håbe på, at de fik lov til at rejse ind i deres eget land igen. I hvert fald skulle de 14 dage i karantæne efter landing.
Ifølge den nye analyse fra Topdanmark har knap halvdelen af danskerne – 48 procent – ikke gjort noget ud over det normale for at sikre, at de kan få hjælp på rejsen.
Kun syv procent har således undersøgt lokale muligheder for at få lægebistand og behandling. 28 procent har dog tjekket deres rejse-forsikring:
”Vi kan godt mærke på antallet af telefon-henvendelser, at vi nærmer os sommeren. Mange spørger, hvilke muligheder de har for at få hjælp fra rejseforsikringen eller lægehjælp i ferien” forklarer Carsten Elmose. Han er koncerndirektør for privatkunder hos Topdanmark.
“Det er ikke vores opgave at rådgive om, hvorvidt man bør rejse. Vi opfordrer til, at man følger myndighedernes retningslinjer. Men skulle det ske, at man blev syg med Corona, er vi naturligvis klar til at hjælpe,” fortsætter han.
Topdanmark har valgt at betragte Corona som en hvilken som helst anden sygdom. Kunder er derfor dækket på normale vilkår – uanset om de er vaccineret eller ej.
Den nye undersøgelse viser, at nervøsiteten er størst blandt de danskere, der gerne vil på ferie til Frankrig. Her svarer 43 procent, at de er bange for at blive smittet med Corona.
Hos dem, der planlægger en rejse til Italien, er bekymringen størst for, at nye restriktioner kan forstyrre ferien. Det siger næsten halvdelen – 47 procent.
Til gengæld er bekymringen lille hos dem, der vil holde sommerferie i Grækenland, Spanien og Storbritannien. Kun 20 procent er urolige for at blive smittet.
I det hele taget bobler optimismen hos hver tredje dansker. 31 procent svarer nemlig, at de ikke er spor bange for at rejse til udlandet i 2021.
Topdanmark har også fem gode råd, der måske kan minimere bekymringer for og under rejsen til udlandet:
1.
Følg samme regler som hjemme i Danmark: Hold afstand, undgå håndtryk, vask hænder ofte og brug håndsprit. At en destination er kategoriseret som “gul”, er ikke en garanti for, at muligheden for smitte ikke eksisterer. Køb eventuelt sprit, mundbind osv. hjemmefra, så du ikke skal starte ferien med at lede efter det.
2.
Sæt dig ind i og følg lokale Corona forholdsregler. Det kan f.eks. være, hvor man skal bruge mundbind, hvor mange man må være samlet osv. De danske ambassader opdaterer løbende deres hjemmesider med de nyeste restriktioner for deres respektive land. Hjemmesiderne findes via udenrigsministeriet på www.um.dk
3:
Hold dig opdateret om alt fra flyaflysninger, lokale smittetal/udbrud, adgang til sundhedsvæsen samt mulighederne for alternative rejsemål og transportformer. Corona situationen kan ændre sig fra dag til dag.
4:
Tjek eller genaktivér din rejse- og afbestillings-forsikring før afrejsetidspunktet. Der kan nemlig være en karensperiode på forsikringen. Hos Topdanmark skal kunder f.eks. købe en forsikring, der træder i kraft mindst 14 dage før afrejse, for at være dækket.
5:
Får du Corona symptomer på rejsen som f.eks. feber, hoste, vejrtræknings-besvær og tab af smags- og lugtesans, skal du isolere dig og følge de lokale myndigheders anvisninger. Søg hurtigst muligt lægehjælp, både lokalt og/eller via dit forsikringsselskab. Se, hvordan du skal forholde dig i hvert land på ambassadernes hjemmesider eller ring til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter (+45 33 92 11 12), hvis du har brug for akut bistand….
(Indledningsfoto til artiklen: Ana J / Pixabay)
Skriv et svar