Mange i rejsebranchen har ventet spændt på, om danskere og europæere vil ændre deres rejsevaner efter flere år med Corona pandemi og masser af restriktioner.
Noget kunne tyde på, at de faktisk gør.
Nye tal fra den EU-støttede European Travel Commission (ETC) fortæller nemlig, at de fleste vil holde deres sommerferie tidligere end før. De vil tage på ferie i juni eller juli for at undgå masse-turismen i august.
Ifølge ETC er europæerne også begyndt at booke deres rejser tidligt. Primært for at spare penge i et marked, hvor billet- og hotelpriserne vil stige mærkbart til sommer.
Samtidig er europæerne mest nervøse for, om de render ind i uforudsigelige vejr-forhold til sommer. Klima-ændringer er blevet hverdag for rejsende i Europa.
72 procent af EU-indbyggere vil rejse mellem april og september i år. Langt de fleste – 69 procent – tager på ferie. Det er lidt færre end i 2022, hvor folk bare gik ferie-amok efter tre års indelukkelse.
Forretnings-rejser skal til gengæld være i en beskeden fremgang, selvom de kun udgør otte procent af alle rejser til sommer. Det er tre procent flere end sidste år.
Næsten 30 procent af europæerne siger, at de vil rejse med mindst én overnatning allerede her i april og maj. Det er seks procent flere end I 2022.
Tilsvarende overvejer 40 procent at rykke deres sommerferie lidt frem, så den bliver holdt i juni eller juli. Kun 23 procent vil rejse i august eller september. Det er en markant ændring på ni procent i forhold til tidligere år.
Flere og flere kan ikke nøjes med at tage på kun én ferierejse til sommer. I år er det kun 31 procent, der gør det. Til gengæld vil 59 procent tage af sted flere gange.
Mere præcist regner 35 procent med at rejse to gange, mens 24 procent vil pakke kufferter tre eller endnu flere gange i de kommende måneder.
Den største rejselyst finder vi hos europæere over 25 år. Blandt de voksne vil 74 procent afsted. Hos den yngre Generation Z – de 18- til 24-årige – vil 61 procent rejse på ferie. Forklaringen kan være, at de lidt ældre har større faste indtægter.
Til sidst lidt om europæernes bekymringer ved at rejse og, hvad der er den bedste lokkemad til at tage på ferierejser.
Stigende priser og inflation er den største forhindring for 23 procent. Hos 17 procent er det den private økonomi og hos syv procent risikoen for ekstreme oplevelser med vejret.
Ikke uventet påvirker Ukraine-krigen europæernes rejselyst. 12 procent udpeger således krigen som deres største bekymring, mens næsten halvdelen svarer, at de tager hensyn til krigen i deres rejseplaner.
Modsat er dejligt vejr den stærkeste driver for at vælge en bestemt rejse-destination Det siger 18 procent af de adspurgte.
Lige efter følger et godt rejse-tilbud med 17 procent, omgivelser uden for mange turister (11 procent) og en gæstfri lokal-befolkning (10 procent)
Alle disse mange tal stammer fra rapporten “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 15”, som European Travel Commission (ETC) netop har udgivet….
(Indledningsfoto til artiklen: Getty Images / Unsplash+)
Skriv et svar