Selvom ferie egentlig skulle være afslapning, hygge og et afbræk fra den travle hverdag, ender den ofte med skænderier og uenigheder.
62 procent af danskerne kommer nemlig op at strides i deres ferie. For det meste er det ferieplanlægning (11 procent) og udgifter, vi toppes om. Sidstnævnte sker hos 10 procent af folk på ferie.
Det viser en ny nordisk undersøgelse, som Apollo Rejser har foretaget blandt over 1.000 rejselystne danskere.
Samme analyse afslører, at næsten hver femte – 18 procent – ofte skændes med deres rejseledsager, fordi han eller hun er nærig.
En lige så høj procentdel ryger i flint, når rejsepartneren ikke betaler sin del af regningen, når andre har lagt ud for regningen på f.eks. restaurant eller hotel.
Endelig bliver 18 procent irriteret, når de føler, at deres rejseledsager vil bestemme for meget – og de ikke selv får et ord indført.
”At holde ferie med familie eller venner er ikke altid en dans på roser. Det kan være svært at planlægge dagen, så alle er glade. Nogle vil f.eks. gerne snorkle, mens andre vil udforske byen til lands. Det kræver ofte et kompromis,” forklarer Glenn Bisgaard. Han er salgschef hos Apollo.
Ifølge den nye analyse har de rejsendes alder stor betydning for, hvad vi er uenige om i ferien:
Over 20 procent af de yngre mellem 18 og 25 år skændes således om dagens planlægning. Den er til gengæld kun et problem for fire procent af de 56- til 65-årige.
I aldersgruppen fra 26 til 35 år er stridspunktet for det meste penge. Hver diskuterer hver sjette feriebudget og forbrug – 14 procent. Den slags bruger kun seks procent af de ældre krudt på.
I det hele taget er oftest de mere modne – dem mellem 56 og 65 år, der er bedst til at holde en ferie uden konflikter. 62 procent i den aldersgruppe siger, at de aldrig skændes med rejsefæller på en ferie.
Nærighed, penge og fuldskab er tre af de ting, der oftest irriterer danskere på ferie. Det ømmeste punkt på rejsen er til gengæld opladeren til mobilen. Den er ofte tabu for andre end ejeren selv.
Det er mest de yngre, som ikke vil låne opladeren til andre. Sikkert, fordi de har flere gadges med på ferien, som hele tiden skal være fyldt med energi – smartphones, tablets, trådløse øretelefoner, smarte ure, elektriske tandbørster osv.
Opladeren er stridspunkt for ni procent af danskerne på ferie, og der er ingen forskelle på mænd og kvinder. Begge køn forsvarer USB-blokken, som om det var deres dyreste eje.
Opladeren ligger dog ikke aller-øverst på hitlisten over ting, vi skændes om på ferien. Førstepladsen har penge. Dem er 12 procent uenige om.
Højt oppe på listen finder vi også solcreme (otte procent), hotellets tv (otte procent) og adgang til den medbragte tablet (fem procent).
Når vi bliver uvenner over penge i ferien, er det både mænd og kvinder, der har tendens til at hidse sig op over finanserne:
Oftest begynder penge-skænderierne hos yngre rejsende: Hver fjerde -23 procent – af de 18- til 25-årige bliver f.eks. sure, når deres medrejsende glemmer at give drikkepenge til tjeneren eller ikke spæder op til den fælles restaurant-regning.
Helt anderledes hos de 56- til 65-årige. Her er der kun ganske få, som er optaget af ferie-finanserne. Kun seks procent lader sig irritere over, at rejsefæller ikke betaler deres bid af udgifterne.
Til sidst er der lige alkohollen, som kan give gnidninger i ferien: 17 procent af danskerne skændes således, når den ene part drikker sig fuld.
Lige så ofte – 17 procent – fører det til skænderier, hvis rejse-ledsageren ikke er eventyr-lysten nok, eller hvis den ene part sover for længe om morgenen.
Men sådan er det vel aldrig, når I er ude at rejse – eller….
(Indledningsfoto til artiklen: Vera Arsic / Pexels)
Skriv et svar