Mange flyselskaber har frygtet, at de ville miste en stor del af deres primære indtægts-grundlag efter Corona – nemlig de forretnings-rejsende, der betaler fuldpris billetter.
Af samme grund ser man i øjeblikket en del flyselskaber bygge deres maskiner om, så der er færre Business Class sæder og flere til de billige Economy Class kunder.
Måske det slet ikke er nødvendigt, og udsigterne kan så dystre. I hvert fald afslører en ny rundspørge fra det store internationale erhvervs-rejse-bureau BCD Travel, at forretningsfolk er betænkelige ved at bruge virtuelle videomøder som primær kommunikations-form i fremtiden.
De siger tværtimod, at personlige møder er et afgørende element i at opnå kontrakter og forretnings-mål – ikke mindst i udlandet.
Face-to-face møder er nødvendige for både at få et mere effektivt samarbejde og for at sørge for personlige og menneskelige kontakter.
BCD Travel har foretaget analysen blandt knap 750 forretnings-rejsende for at finde ud af, om Corona pandemien har ændret på deres rejse-strategier på længere sigt.
På kort sigt har den selvfølgelig, fordi rejse-restriktioner og kraftige nedskæringer af flyafgange har gjort det svært at komme til udlandet.
Mens Corona har raset, har både virksomheder og privatpersoner ændret deres arbejdsformer. Videomøder og hjemmekontorer er blevet dagligdag for de fleste mennesker i Vesteuropa.
Ikke desto mindre savner flertallet af forretningsfolk deres traditionelle møder, hvor de kan få en personlig relation til deres partnere og kontaktpersoner:
76 procent af de adspurgte fortæller således, at forretningsrejser hjælper dem med at gøre deres arbejde mere effektivt.
Når pandemien er overstået helt, ønsker 60 procent, at de kan rejse lige så ofte som før Corona. 26 procent vil rejse mindre – kun ni procent mere.
75 procent af de adspurgte svarer, at personlige møder med kunderne er den vigtigste grund til at tage på forretningsrejse. Vigtige er også salgsmøder, team building og møder med leverandører.
Til gengæld ser forretningsfolk en række svagheder ved virtuelle møder og videokonferencer:
- 66 procent savner den direkte menneskelige kontakt
- 58 procent klager over de begrænsede inter-aktive muligheder
- 54 procent fremhæver risikoen for forstyrrelser under mødet
- 49 procent nævner tekniske problemer og ”Zoom træthed.”
Desuden understreger 67 procent, at de gerne selv vil bestemme, om de skal rejse eller ej. Det skal deres arbejdsgiver ikke afgøre. Derfor håber 58 procent af forretningsfolkene også, at de får en nemmere godkendelses-proces af rejser i fremtiden.
Fremtidens arbejdsform
Blandt deltagerne i analysen arbejder 57 procent i øjeblikket hjemmefra eller ”remote”. Det gjorde kun 24 procent før Corona pandemien.
Derfor er det oplagt, at BCD Travel også har spurgt om, hvordan de forestiller sig, fremtidens arbejdsform og forretningsrejser vil forme sig:
- 71 procent vil gerne have en mix af kontor- og fjern-arbejde
- 20 procent foretrækker rent fjern- eller hjemme-arbejde
- Kun 6 procent vil tilbage til den klassiske arbejdsform med kontor i firmaet
Og når det gælder kombination af arbejde og fritid – nogle kalder det ”work-life-balance”, andre ”bleisure” for business/leisure, lyder svarene således:
- 49 procent vil gerne udvide forretningsrejsen med et par dage til afslapning
- 38 procent vil gerne have en partner eller ven med på forretningsrejsen
- 33 procent planlægger at udvide deres ophold og fortsætte med at fjern-arbejde fra destinationen
- 32 procent kunne forestille sig at kombinere forretningsrejsen med en ferie på en til to uger.
(Indledningsfoto til artiklen: BCD Travel)
Skriv et svar